Tillbaka till: Veneto

Soave

Soave

Vindistriktet som ligger i regionen Veneto i Italien, är hemvist för de tre vinappellationerna Soave DOC, Soave Superiore DOCG och Recioto di Soave DOCG.

Vindistriktet Soave ligger strategiskt geografiskt placerat strax söder om den italienska storstaden, tillika Venetos största stad, Verona. På andra sidan om staden, på den norra sidan, ligger det välkända Valpolicella där bland annat amarone produceras.

Samtliga tre appellationer har som grund att de främst måste innehålla den för regionen välkända gröna druvan garganega. Ofta görs vinerna enbart på druvan, men ibland blandas de även med trebbiano.

Det är ett speciellt område då de bästa vinerna från regionen faktiskt inte görs under Superiore DOCG, utan snarare under Soave DOC. Orsaken är att många av de främsta producenterna inte når upp till den aningen högre alkoholhalten som Superiore DOCG kräver.

Vinerna är kända för att vara friska och fruktiga med inslag av gul frukt. De är medelfylliga och passar väldigt väl till fisk och ljusare kött.

Det tillverkas även mousserande viner baserat på samma druvor som i de stilla vinerna.

Distriktet är långt ifrån det vanligaste och populäraste när det kommer till produktion av italienska vita viner som går att hitta i Sverige. Om man tittar på utbudet av på Systembolaget så är det relativt skralt, men det går att hitta något från alla tre vinappellationer.

Inom Recioto di Soave DOCG tillverkas några av landets mer välkända söta viner, och de går som ovan nämnts att hitta på Systembolaget.

Druvor: Garganega men även trebbiano
Kända producenter: Cantina di Soave