Vinregionen Soave i Italien
VINREGIONEN SOAVE: Soave var en av de första riktiga export-sensationerna på den Italienska vinlistan. Så starkt var det internationella suget att producenterna började ta genvägar […]
Recioto di Soave är ett vin gjort av de druvor som fått mest sol på klasen och som därför har den högsta halten av druvsocker. För att ytterligare koncentrera sötman har druvorna sedan fått torka på trasmattor innan de pressats. Recioto di Soave får en alkoholhalt på minst 14 %. Ett annat vin från Soave som sticker ut är det mousserande vita vin som görs i området.
Soave i Veneto i nordöstra Italien har ett kulligt landskap som ger utmärkta förutsättningar för vinproduktion. I den västra delen av Soave har jorden hög halt av kalksten och i den östra delen finns ett stort inslag av vulkanik sten i marken. Jorden sätter i hög grad sin prägel på vinerna. I Soave har en stor del av allt enklare vin av tradition gjorts på kooperativ som sedan sålt vinerna till kunder som satt sina etiketter på flaskorna. Utvecklingen går mot att fler och fler odlare av druvor gör sitt eget vin.
Rent geografiskt är inte Soave ett så stort område, men vinrankorna är tätt planterade. Talar vi om antalet flaskor som produceras totalt så har Soave länge varit en av Italiens viktigaste appellationer. Soave var ett av de italienska viner som först slog igenom som internationell exportprodukt. Inte minst i USA har Soave varit mycket populärt.
De druvor som får användas i Soave är garganega, trebbiano di soave, chardonnay och pinot blanc. 70 % av vinet ska vara gjort av garganega för att vinet ska få bära appellationens namn på etiketten. Garganega mognar sent och har ett tjockt skal. Det gör den härdig för olika vädervariationer på hösten när det drar ihop sig till skörd. Klimatet kan vara besvärligt med mycket dimma som ställer höga krav på odlarna.
En typisk Soave passar utmärkt till lätta och somriga rätter som grillad fisk och skaldjur. Även pasta fungerar ofta mycket bra till Soave. De lite mer eleganta Soavevinerna har ofta mycket smak av mineraler men är ändå rätt tacksamma att kombinera med mat. Söta Recioto di Soave är ett utmärkt dessertvin.
Ett typiskt Soave vin kan serveras relativt svalt. 12 grader kan vara ett riktmärke. Mousserande vin kan serveras kylskåpskallt medan dessertvin kommer till sin rätt vid en temperatur på ca 14 grader. Glas väljer du utifrån om det är vitt, mousserande eller sött vin till desserten. Du behöver inget särskilt glas för att det är druvan garganega.
En typisk flaska Soave kostar i Sverige från strax under hundra kronor till upp emot tre hundra. Eftersom vinerna sällan lagras länge blir priserna lägre. Kvalitén på druvorna ofta är mycket hög, och vin från Soave är förfinat vinhantverk med långa anor.
Systembolaget har i sin butik online ett stort utbud av Soave classico. Du hittar även mousserande vin från Soave och det berömda dessertvinet Recioto di Soave.
VINREGIONEN SOAVE: Soave var en av de första riktiga export-sensationerna på den Italienska vinlistan. Så starkt var det internationella suget att producenterna började ta genvägar […]
LUIGI RIGHETTI. Gianni (Gianmaria) Righetti ler stort när han tar emot mig på familjens gård i den lilla byn Valgatara di Marano. Jag har 10 […]
och några exklusiva tillfälliga vita nyheter i mars. Johan Magnusson gjorde en insiktsfull presentation av årgången 2012 röd Bordeaux för en tid sedan här på […]
Soave ligger i Veneto. Det är en kommun tillika en äldre stad omgärdad av en helt fantastisk ringmur. På plats infinner sig sagobokskänslan direkt. Traktens […]