Laddar annons
22 Apr, 2009

Vin och chokladprovning

Chokladprovning är kul, nyttigt, spännande och bara så gott. Gör en egen provning hemma till helgen och bjud in grannar eller vänner. Vin passar utmärkt till choklad men det finns variation och det som smakar bättre - eller sämre.

En chokladkaka räcker till cirka 10 personer och vill man kan man prova tillsammans med en rökig te-sort, bra val är Lapsang Souchong.  Eller Kullabygdens olika muster men helst den med körsbär. Det finns även ett roligt alkoholfritt jordgubbsvin på Systembolaget som är riktigt läckert till choklad.

Chokladprovning
1. Fazer block, blandade fetter
2. Chocovic, Nepal 40 % kakao/smör/
Mjölk
3. Marabou 32 % kakao, blandade fetter
4. Chocovic 36% kakao, kakaosmör

Mörk
5. Michel Cluizel Maralumi-Papua Nya Guinnea, 64 % kakao
6. Valrhona, Gran Couva 2008, 65% Trinidad, trinitariokakao
7. Valrhona, Cao Grande Noir, 70 %, blandning bönor, Sydamerika.
8. Chocovic, Guyave, 71 % kakao, varav 41 % smör resten är ren trinitariokakao från Grenada, Sydamerika.
9. Marabou 70 % Dark
10. 100% kakao Valrhona. Den här kan jag tycka är läcker att börja med, man stramar liksom upp sig. Fungerar också utmärkt på slutet, men glöm inte värstingtestet och prova Marabou mjölk en sista gång.....

Viner, enligt bordsuppställning 1 till 3
1. 96882 Bricco Quaglia Moscato d'Asti 2007, Italien, 130 kr
inte samma sak men om vinet ovan inte finns kan ni ta 7787 Nivole, för 69 kr och 375 ml
Det söta vinet möter den söta chokladen bäst. Fungerar förmodligen bäst för de flesta t om Marabou.
2. 12905 St Stephan's Crown Tokaji Aszu 5 Puttonyos, Ungern, 129 kr.
Gärnadryck till Maralumi!
3. 8000 Graham´s Late Bottled Vintage Port 2003, W & J Graham, Douro, Portugal, 159 kr. Finns även i halv-flaska.
Till Valrhonas kakor passar portvinet bäst-prova!

Kakaon med 70 procent och mer passar bäst till destillaten, för mig är det en rökig whisky som blir bäst....