Laddar annons
2 Jun, 2009

Sommarölsnyheter i juni-topplista 2009


Sommarölet är kryddigt och fruktigt. Lustigt nog tänkte jag själv att smaken skulle ligga mer med fokus på beska och moderat maltsmak vilket, som jag inbillar mig, gör ölet mycket lättdrucket och fint att släcka törsten med. Tänk er öl i stil med amerikansk Budweiser, mexikanska Sol, thailändsk Singha....men det visade sig var helt fel..

Årets sommaröls-nyheter är kryddiga, smakrika och spännande. De är med andra ord långt ifrån den egenhändigt inbillade smaken som jag trodde var synonym med sommaröl. Snällast i klassen är Åbros sommaröl, vilket gör den till ett av de mer säkra valen...ni vet, när man inte vet vad och vilken smak man ska satsa på.....

Var inte oroliga att spara, lägga undan ölet några månader. De klarar det så länge ni inte förvarar dem ljust, i direkt solljus och rejält varm. Då är det kört ganska snart. Se upp med det under semstern framförallt, exemeplvis att ha öl i bakluckan när det är 25 + är inte att rekommendera för öl som är mycket känsligt för höga temperaturer.

Funderar annars  själv på att spara minst en av sommarölerna till jul då traditionell julöl blivit alltför söt och lakritssmakande i min smak under senare år.

Här är listan

1437 Åbro Sommaröl, 11:90 kr för 500 ml
Gyllengul. Bröd, lätt rostad. Frisk och fruktig smak, liten sötma och en nedtonad beskhet. Snäll.
Betyg: 4- 

1544 Goldings Summer Hop Ale, Storbritannien, 21:90 kr för 500 ml

Bärnsten. Kaffe, frukt och humeldoft. Balanserad, lätt besk med smak av frukt, inslag av humle och lättrostade toner. God och lång eftersmak.

Betyg: 5

 

1494 Oppigårds summer Ale 2009, 22:90 kr för 500 ml

Bärnsten, lätt dimmig. Söt pomeransdoft. Smak av aprikos och pomerans. Liten beska. Karaktärsfull och med beskt fokus, vilket man bör gilla.

Betyg: 4

 

11623 Sierra Nevada ESB, USA, 26:90 kr för 350 ml.

Gyllengul. Parfymerad och fruktig. Tydligt besk smak, fruktig med drag av aprikoser. Lång, tydlig eftersmak. Bred.

Betyg: 4+

 

11666 La Meule, Schweiz, 42:90 kr för 330 ml

Gul färg. Doft av kryddor, ingefära. Blommor och bröd med ett inslag av nejlika i smaken.

Årets roligaste sommaröl-liknar inte någon annan.

Betyg: 3

 

11639 Nils Oscar Saison 2009, 99 kr för 750 ml

Bärnsten, klar. Rostat kaffe. Smak av kryddor och frukt med tonvikt på kryddorna. Speciell.

Denna öl vill jag spara till jul…tror att den är som bäst då faktiskt.

Betyg: 4-

11646 Double Dead Guy Ale, USA, 139:70 kr för 750 ml.
Mörk bärnstensfärg, klar. Liten doft, drag av kaffe. Torr medelfyllig smak. Komplex, tydligt besk med en lång eftersmak. Lättrostade inslag och tydlig malt.

Betyg: 4+