Sommarföljetong: mousserande vinnarviner

Favoritmarkera

I Vinordic Wine Challenge 2009 har vi nu kommit till de mousserande vinerna. Vinnaren är en trogen “arbetshäst” kan man säga och ingen storfavorit för mig personligen. Å andra sidan gör prisgruppen stor skillnad och dessa viner  går naturligtvis inte att jämföra med champagne, det är två helt olika saker och därför har vinnaren också väl förtjänat sin plats.

Mousserande vin, -75 kr/helflaska
7649 NV Chapel Hill Sparkling Chardonnay, Ungern, 59 kr
Smak: Torr, lätt, fruktig päronsmak & liten syra.
Omdöme:Tveksamt bubbel, med ofräscha bitoner.
Betyg: 2+

Silver, 76-100 kr/helflaska: 7737 Bianchi Extra Brut, Argentina, 99 kr
Brons, 101-149 kr/helflaska: 84567 Langlois Crémant, Frankrike, 129 kr
Mousserande, 150 kr+ /helflaska: 82359 Crémant de Bourgogne Perle d’Or Brut 2001, Frankrike, 159 kr

Matrecept till:
Skogsostron, Fusksniglar och Paprikachampinjoner
Ingredienser för 4 personer

Skogsostron:
12 vita, färska champinjoner
lite citronsaft
2 msk olivolja
Fusksniglar:
12 vita, färska champinjoner
25 g smör
1 knippa persilja
2 vitlöksklyftor
½ schalottenlök
½ krm vitpeppar
Paprikachampinjoner:
12 vita, färska champinjoner
några droppar citronsaft
1/2 röd paprika
1 msk olivolja
1 tsk paprikapulver

Gör så här
Skogsostron:
1. Bryt av stammarna på svampen och fördela hattarna upp och ned i en ugnsfast form.
2. Kör svampstammarna med några droppar citron, salt, peppar och olivoljan till en tunn sås i mixer. Fyll svamphattarna med såsen. Baka hastigt i ugn.

Fusksniglar:
1. Bryt av stammarna på svampen och fördela hattarna upp och ned i en smord ugnsfast form.
2. Kör svampstammarna med smöret, den skalade vitlöken, schalottenlöken och persiljan till ett grönt smör i en food processor.
3. Fyll hattarna med smöret och grädda hastigt i ugn utan att smöret bryns.

Paprikachampinjoner:
1. Bryt av stammarna på svampen och fördela hattarna upp och ned i en smord ugnsfast form.
2. Kör svampstammarna med olivoljan och paprikan till en tunn sås i mixer. Smaka av med citron och peppar. Fördela över hattarna och pudra med paprikapulver. Grädda hastigt i ugn.

Svampens egen smak förändras inte särskilt mycket i dessa enkla anrättningar. Därför passar ett vitt friskt & fruktigt torrt vin, men även röda mjuka & bäriga viner som inte är alltför fylliga går bra.

Lämna ett svar