Helgens mat och vinkombination + vegoalternativ

Favoritmarkera

Tomat- och salviakryddade kalvfärsjärpar med Karl Johansvampravioli och rotfrukts och svampsky låter perfekt gott som middag när murrig höstweekend är i antågande. Vegeterianer kan istället för kalvfärsjärpar göra quorn-biff. Använd detta recept som grund, men om du vill, byt ut kryddorna till samma som för tomat- och salviakryddade kalvfärsjärpar. Därför räknar jag med att ett och samma vinförslag kan passa oavsett om det är vegeterianer eller köttätare som kommer på middag.

 

Salvia är spännande, tomat mer basvara i köken och kalvfärs är sen ett elegantare alternativ än nötfärsen. Svamp är vinvän i stort sett alla möjliga former och passar lika bra om det serveras vitt, rött eller rosévin. Den styr inte mitt vinval.

Jag tänker hellre på Medelhavet när örten Salvia nämns och det är den jag vill lyfta fram och kalvkött passar, generellt, tillsammans med ett smakrikt vin, det ska dock inte vara kralligt och tanninrikt.

 

Helgens recept:

Tomat- och salviakryddade kalvfärsjärpar med Karl Johansvampravioli och rotfrukts och svampsky.

Recept här

Vinförslag

Rött:  32208 Rocca della Maccie Chinati Classico, Italien, 86 kr

Aningen kärv, inslag av fat, körsbär, blåbär och örter.

Reserv, och en av månadens nykomlingar: Tautavel Réserve 2007 (nr 2291), 89 kr. Detta vin är lite ”tuffare” än det första alternativet.

Vitt: 2882 La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon 2008, 79 kr
Friskt, aromatiskt vin med inslag av svartvinbärsblad, grapefrukt, örter och gräs.

 

 

Lämna ett svar