Laddar annons
29 Dec, 2009

Kvar av Julskinkan. Laga nytt med päron och cider

Under mellandagarna kan ni laga en god annorlunda rätt på den julskinka som finns kvar. Testa det goda receptet med Anjoupäron och cider.

Servera med potatis eller ris, sallad och ett gott bröd. Receptet räcker till fyra och kan även lagas med kassler. Dryck till är förutom bordsvatten, cider eller ett vitt vin utan markerade fatkaraktär alternativt ett rött med tydlig syra.

Recept |  Fläskkött med päron, 4 portioner

600-700 g julskinka eller kassler i skivor
2-3 Anjoupäron, urkärnade och skurna i ringar
1 -2 röd paprika, urkärnad och skuren i ringar, ev grovmald svartpeppar
50 g russin, 2 1/2 dl cider,
1 msk vitvinsvinäger, 1 1/2 dl vatten
2-3 msk vetemjöl

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smörj en ugnsfast form.
3. Varva skink- eller kasslerskivorna med päron- och paprikaringarna. Strö ev lite svartpeppar över.
4. Blanda samman russin, cider, vinäger och 1 dl vatten. Häll över köttet.
5. Ställ in i ugnen 30-40 minuter. Täck med folie. Skeda spad över köttet 1-2 gånger.
6. Kok riset under tiden, gärna fullkornsris eller vildris. Eller potatis om ni föredrar det.
7. Vispa mjöl och resten av vattnet i en liten kastrull. När köttet är färdigt, hälls spadet i kastrullen. Låt koka upp och låt tjockna under vispning. Häll tillbaka över köttet.

Dryckesförslag:
1848 Cidre Boulard de Normandie Brut, Frankrike, 49 kr för 750 ml.
1809 Kopparbergs Äkta Torr, Sverige, 15:90 kr för 500 ml

Vitt vin:
96366 Wild Yeast Chardonnay 2005, Sydafrika, 149 kr
97689 Yalumba Chardonnay Wild Ferment 2007, Australien, 109 kr

Rött vin:
22300 Langhe Nebbiolo Fontanafredda 2007, Italien, 99 kr
5181 Rully 2007, Frankrike, 127 kr
De röda vinerna är mycket olika förutom att de har liknande strama och markerade syror i smaken.  Det Italienska vinet är den med den kraftiga fruktsmaken jämfört med fransosens bäriga, strama smak.
Vill ni ha en ostbit efter maten och vinet är detsamma som till maten skulle jag tro att den senare av de två passar bäst.