Laddar annons
27 Mar, 2010

Ekoviner i Sverige ökar och topplista

Miljö, rättvis handel och naturligt kretslopp är aktuellt inom vin och övriga dryckesvärlden precis som överallt annars i samhället. Hur och i vilken grad nödvändig forskning påverkar media och möjligen politikers beslutsfattande kan vara svårt eller t o m omöjligt att kontrollera för privatpersoner. Vem ska man lita på när forskningsrön läggs fram, artiklar skrivs och påståenden sägs? Ett exempel är frågan om ekologiska viners popularitet hos konsumenterna eller, inte.

Att påstå att svenska konsumenter skulle rata ekologiskt vin är inte sant eller i alla fall att använda töjbara gummiband i resonemanget. I en artikel på nätsajten WOW News 2010-01-15 står att ”En ny forskningsrapport från Internationella Handelshögskolan i Jönköping visar att ekologiska viner och kravmärkta diton säljer mindre än de som inte har framställts ekologiskt i samma pris- och kvalitetsklass”. Längst ner i texten står sedan att forskningen baseras på Systembolagets försäljningssiffror från 2007. Hur dammigt är inte den siffran i ljuset av dagens konsumentkännedom om ekologiska och sociala livsmedelsmärkningar samt ett i samhället stort allmänfokus på miljöfrågor!

Lyfter man fram Systembolagets storsäljare per priskategori säljer ekoviner mindre, i jämförelse. Men det är å andra sidan en nästintill absurd jämförelsegrund. Vilket annat vin, eko, rättvist eller vanligt kan mäta sig med röda, totalt smaklösa boxvinet Umbala (2072) som kostar 149 kronor och som under 2009 sålde i 3 042 786 liter. Eller jämför med den lika svårslagna tvåan på försäljningstoppen, röda Mauro Primitivo (32364) med 2 582 617 sålda liter. Svindlande är dessa viners åtgång och svårslaget är därför deras rekord. Men att påstå att ekoviner säljer mindre i betydelse att konsumenterna ratar ekoviner för vad de är, är direkt felaktigt. Dessutom ökar de hjärtliga produktgruppernas försäljning raskt. Rött ekologiskt vin ökade med 31 procent och det vita ekovinet ökade i försäljning med hela 91,5 procent under 2009. Övrigt vin, sprit och öl visar på liknande ”goda”siffror.

Sara Norell, inköpschef på Systembolaget säger,
- Vi ser en stark och tydlig trend idag hos Systembolagets kunder som både väljer och frågar efter eko eller rättvisecertifierade drycker.

Systembolaget kommer också sätta miljön i fokus för sortimentet under 2010. Målet är att kunna erbjuda ekologiska artiklar inom varje kategori. Försäljningen av ekologiska viner 2009, ökade med nästan 46 procent jämfört med 2008. Även då stod vitt vin för den största procentuella ökningen. De ekologiska produkterna utgör nu nästan två procent av den totala försäljningen.

En kommande text här på Vinbanken ska titta djupare ner i myllan kring EKO-vin. Kan ekologiskt jordbruk i vingården påverka miljön negativt och egentligen, är "eko" bara bra för miljön samt till sist, hur påverkar eko-odlingen vinets kvalitet?


Vinbankens topplista vita ekoviner, stigande prisordning

Vida Orgánica Torrontés 2008 (6587), Mendoza-Argentina, 69 kronor
Betyg: 4

Carl Reh Organic Riesling 2008 (6906), Rheinhessen-Tyskland, 74 kronor
Betyg: 3+

Cameleon Unoaked Chardonnay Reserva 2008 (6031), Tupungato-Argentina, 75 kronor
Betyg: 3+

A Christmann Riesling 2008 (5882), Pfalz-Tyskland, 119 kronor
Betyg: 4

Bonterra Chardonnay 2007 (16632),Mendocino County-USA, 135 kronor
Betyg:4

Delmas Brut 2005 (7694), Crémant de Limoux -Frankrike, 139 kronor
Betyg: 4

Vinbankens topplista - röda ekoviner
Zeta Merlot Cabernet 2008 (2180), Sicilien-Italien, 64 kronor
Betyg: 4

Château Pech-Latt 2008 (2233), Corbières-Frankrike, 93 kronor
Betyg: 4

Bonterra Cabernet Sauvignon 2007 (6710), Mendocino County-USA, 145 kronor
Betyg: 4