Vinbanken-annons-Brochet-Reserve-art-nr78967-systembolagetBrochet-Reserve-art-nr-78967-systembolaget-vinbanken

Sotad fisk med pinjenötter ligger rätt i tiden

Favoritmarkera

Sotad strömming med äpple, tomat och pinjenötter är inte en av de mest populära rätterna sådär allmänt dagligdags. Men apropå sot och partiklar väcks tanken på rätten…och om fågel, fisk eller människa så lever vulkaner sitt eget liv.

Zeta står för receptet som ni hämtar hem här. Sälta, vinäger och äpple ger rätten ordentlig smak och en markerad syra. Tomaten är vinkinkig. Olivoljan precis som pinjenötter älskar vin. Mitt första val är ett vitt torrt vin med markerad syra samtidigt som frukten kan vara generös ….och så skulle jag vilja att det var ett italienskt vin…

Argiolas Selegas hittar jag hos en importör – perfekt! Enda aber är att det bara säljs till restaurang…nytt försök således. Samma importör har KRAV märkta vinet Fasoli Gino Soave Borgoletto (12502), Veneto-Italien, 69 kronor skulle kunna passa enligt beskrivningen vore det inte så otrooooligt neutralt i smaken enligt mina anteckningar…
…fortsätter bläddra förbi massor av intressanta viner, alla tyvärr bara tillgängliga på restaurang (varför?).

Mezzacorona Trentino Chardonnay(2407), 66 kronor
Importörens presentation: Torr, medelfyllig med frisk fräsch fruktighet, balanserad syra och inslag av mogen frukt, päron och viss smörighet.
Jag har provat vinet: 2009-12-14 och gett Betyg: 3

Extremvarianten på sotad fisk är från New Orleans, kolla recept här.

För ölvänner gäller lageröl med balanserad beska och gärna i en lite “tunnare” smakstil som såhär på kammaren i teorin antas fungera finfint. Tjeckisk pils blir förmodligen lite för aromtisk och smakrik till rättern.

Lämna ett svar