Senast provad, Tablas Creek´s röda toppvin

Favoritmarkera

Esprit de Beaucastel 2006 från Tablas Creek, wow – vilket vin! Vissa tillfällen är något alldeles extra och redan när man är i ”mitt i det” så vet jag helt säkert, att just detta ögonblicket kommer för alltid vara ett stort smakminne.

Smak och doftminnen kan vara starka, tydliga och oförglömmliga. Ibland är dessa minnen negativa triggare men när som här positivt och det bara handlar om en extra god smak med raffinered doft kan det plockas fram ur minnesbanken när som helst. Det kan var en gråmulen dag, när förkylningen härjar som mest eller när man är mitt i en journalistprovning av Systembolagets alla boxviner……goda affirmationer ska man vårda, de kan göra underverk.

Esprit de Beaucastel 2006, Tablas Creek Vineyard
Ursprung: Paso Robles, som ligger i Central Coast Kalifornien, mellan Los Angeles och San Fransisco.
Druvor: 45% mourvèdre, 28% grenache, 22% syrah, 5% counoise.
Alkoholhalt: 14,5 volymprocent.
Ägare: Robert Haas och familjen Perrin (Château Beaucastel)
Pris vid inköp: 275 kronor ex moms och ex. Systembolagets avgift
Importör: Wine Trade

Samarbetet mellan ägarna tog form 1989. Robert Haas importerade franska viner till USA och via dessa kontakter mötte han vinerna från Rhône och från Châteauneuf- du-Pape specifikt. Med sticklingar, ekfat och inte minst kunskap från egendomen i Frankrike gör Tablas Creek idag kraftfulla och eleganta viner, helt i stil med de franska ”rötterna” grundarna varit ute efter.

När jag öppnade flaskan, som då legat ett år i min källare, förväntade jag mig en hel del och framförallt en bra vinupplevelse. Jag hade trots allt köpt vinet via Systembolaget direkt från en importör, s k  privatimport, och jag visste att det var bra. Men att det utvecklats såpass mycket som det faktiskt gjort, det var förvånande och en positiv bonus.
Glad som jag var över detta ”fynd” bad jag båda tonåringarn, 18 och 19 år, dofta på vinet. Tänkte att de ska få lära sig hur ett riktigt bra vin presenterar sig, bara så det vet och kan göra aktiva val framöver…ja ni vet, är en föräldrar som tänker att – måtte de inte göra allt onödigt som jag själv gjort…typ, dricka, prova och lägga sina pengar på alla extremt intetsägande viner och därför helt borkastade vinpengar. Utbildning med andra ord!
Lika uppseendeväckande som vinet smakade bra sa båda ungarna, vid helt olika tillfällen under kvällen och var och en på egen hand då de inte träffat varandra eller visste vad jag bad dem om,
-åh,  det doftar rent . Det liknar inte något annat vin, det är annorlunda!

Den sammanfattningen får räcka och därför kära läsare, så skriver jag inte heller ett omdöme enligt vedertagen praxis. Det går bara inte! skulle jag säga något så är det om renheten och den fräscha smaken som är helt i stil med det franska distriktets typicitet, men utan brettanomyces störning…..Vinet är stort (det räcker långt) och oavsett om ni får tag på denna årgång eller någon annan, vårda vinet och upplevelsen som din egen och kör en slags überego-boost-vin-tripp när tillfället är rätt.

Finns det något negativt att säga? Ja, faktiskt och det är att flaskan är supertung, den väger cirka två kilo. Det är lika mycket vulgo som ute, hur bra vinet än är eller vilket intryck (bra såklart) producenten velat förmedla är signalen idag den av en helt omvärldsfrånvänd tillverkare…hur tänker de nu…eller sen, om miljön och för framtiden…
Vinälskare ser, luktar, smakar och känner och om tillbaka till ungdomarna, de är kommande, väl medvetna konsumenter.

Tablas Creek, Paso Robles, Kalifornien

Lämna ett svar