Umani Ronchi, liten men stor

Favoritmarkera

Umani Ronchis vingårdar ligger i Osimo Scalo söder om Ancona i regionen Marche, Italien. Idag drivs företaget av familjen Bernetti med Massimos son Michele (bild) i spetsen. När egendomen grundades, på 1950-talet, var ägaren Dr. Gino Umani Ronchi.

Till sin hjälp i vinkällaren har Michele den innovativa och framgångsrike vinmakaren Giuseppe Caviola som tidigare utsetts till ”Årets vinmakare” av vinguiden Gambero Rosso. Umani Ronchi har förutom sin verksamhet i Marche även arbetat länge i grannregionen Abruzzo med utveckling av sina Montepulciano-viner.

Michele Bernetti verkar trivas i Sverige som han besöker med jämna mellanrum. Anledningen är såklart att några av familjens viner är som kära slagdängor ute i de svenska stugorna. Jag tänker på vita vinet Casal di Serra och röda Medoro Sangiovese, Umani Ronchi Montepulciano d’Abruzzo Bianchi och Umani Ronchi Montepulciano d’Abruzzo. Man skulle kunna kalla vinerna för klassiker i budgetgenren, kända för många av oss som justa vardagsviner. Bra är de allihop! Lägg till att Casal di Serra är inne på sitt ”jag vet inte vilket av hur många års om helst på Systembolaget”. Och då måste man ändå lyfta på hatten för att Casal lyckats vara ett genomgående och alltid lika säkert plus stabilt bra vinval. Inte illa med tanke på att vinvärlden är så föränderlig, framförallt vad det gäller väder och därmed, vinårgångar.

Men, utöver de stabila finns en hel del annat värt att upptäcka och vårda från producenten som jag gärna vill berätta mer om. Huset gör, precis som många andra en bredd olika viner av skiftande kvalitet. Några är självklart bland de bästa viner huset producerar och dom som ska ge vinkännare det lilla extra att ”bita i” när det gäller smakupplevelse.

Förslag: Prova Cúmaro Rosso Conero till smakrik mat, som oxkind, se bilden.

Cúmaro Rosso Conero 2006 (94419), 159 kronor
Fyllig smak av mörka körsbär, pinjenötter, choklad, ekfat och mineral. Lång, lätt rökig eftersmak, sträva tanniner och frisk syra. Fräck plus personlig så det räcker. And, yes-I like!

Pelago 2006 (72367), 249 kronor
Druvor: 50% cabernet sauvignon, 40% montepulciano, 10% merlot.
Mer av en internationell, superkändis än helylle back to the roots, genuinäkta. Förvisso, ett ärligt vin men med en polish av glamour till sin personlighet. Inget fel i det! Doften är stor, tydlig fruktig med inslag av fat. Smaken fyllig av körsbär, söta skogsbär och vanilj. Inslag av ceder och rostade fat. Välbalanserad och nyansrik. Lång eftersmak. Modern snitsighet passar många sammanhang.

Vinifikation: Musten jäser på rostfria tankar med skalkontakt under 15 dagar. . Komponenterna blandas och mognar 14 månader på 50% nya franska barrique

Maximo Botrytis Cinera 2006
Sött vin av sauvignon blancdruvan. Frukten är gul, lätt exotisk med smak av honung , gula fikon och citrus. Läcker! Dessvärre, vinet finns bara till restaurangkunder.
Läs mer om vinet här.

Följ Umani Ronchi på Twitter. Det är Michele som kvittrar till stor del och även om man inte talar/läser italienska snappar man upp ett och annat vinnamn av intresse, adressen är här.