Kall inkokt lax till vitt aromatiskt vin

Favoritmarkera

En sommarrätt med alla rätt är kall, inkokt lax. Serveras med färskpotatis, dillmajonnäs och sallad, gärna färsk gurksallad.

4 personer
4 skivor lax
Några vitpepparkorn
½ lagerblad
Några dillstjälkar
Salt
Majonnäs
70 g morrötter
50 g rotselleri
1 litet äpple
40 g färsk gurka

Koka upp lätt saltat vatten. Lägg i pepparkornen, dillstjälkarna och ett lagerblad.

Lägg i laxen. Koka upp, lägg ett smörat papper över. Låt det hela dra färdigt, inte koka. Slå av värmen och låt laxen kallna i sitt spad.

Sallad:
Skär morrötter och selleri i tärningar. Koka mjuka. Låt kallna. Skär gurkor och äpple i tärningar.

Slå av spadet på grönsakerna. Blanda med gurka och äpple i så mycket majo att det binder ihop. Cirka 5 msk.

Garnera laxen med dill. Servera med kokt potatis och dillmajonnäs.

Vinet till:
Torrt vitt, friskt vin som även kan vara halvtorrt. Jag väljer gärna vin från distrikt som Alsace till kall inkokt lax men tittar jag enbart på druvsort kan vin från Europeiskt land av sorten pinot blanc eller pinot gris passa lika bra. Självklart passar andra druvsorter, men undvik de fatlagrade vita vinerna. Vill du välja öl passar ljus lager eller en syrlig veteöl, som bäst ifall från Tyskland.

Förslag:
Riesling Hugel 2009 (12191), Frankrike, 129 kronor
Jules Muller Pinot Gris Réserve 2009 (71134), Frankrike, 95 kronor

Ytterligare recept, gå till Allt om Mats webbsida här, som vi också (tacktack)har lånat del av bild av.

Kommentera