Laddar annons
29 Jul, 2011

Pinchos, små munsbitar passar mingel

Pinchos, små munsbitar konsumeras enligt ärlighetsprincipen. Det finns många recept att välja bland och bara fantasin sätter egentligen gränsen för vad som går att laga. Trevligt som bara den är att umgås runt bordet med alla smaker, vännerna och dryckerna. Passar till gör rosévin, vitt eller rött. Festligt YouTube klipp om pinchos eller tapas, kan du se här.

Pinchos, till 4 personer
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, krossad
0,5 tsk torkade chiliflagor
bladen av två kvistar timjan
100 g konserverad vit sparris
2 msk mald mandel
0,5 konserverad pimiento, hackad
8 lätt rostade brödskivor, uttryckta i små rundlar
havssalt och nymald svartpeppar
*häll oljan i en liten kastrull, lägg därefter i vitlöken, chilin och timjan. Låt det bubbla upp. Ta kastrullen från värmen och låt blandningen svalna.
*lägg sparrisen i en matberedare och kör till en slät massa. Häll i oljan med kryddorna, mixa. Blanda sedan i mandel, salt och peppar till en lagom stark smak.
*skär pimenton i strimlor. Skeda sparriskrämen på brödrundlarna och dekorera med pimentostrimlor och färska timjanblad. Servera på ett fat med tandpetare.

Tips: för att göra rundlarna kan ett uppochnervänt glas fungera som form.

Salta mandlar, 4 personer
200 g hela skållade mandlar
1 tsk grovt salt eller havssalt, fint stött
0,5 tsk spansk paprika, gärna ekrökt
olivolja till stekning

*häll olivoljan i en stekpanna till 2 cm djup och värm till 195 C. Kontrollera värmen med en termometer eller med brödbitar som ska bli gyllenbruna på 30 sekunder.
*stek mandlarna ljust gyllene. Låt rinna av på hushållspapper. Lägg i skål, strö över salt och paprika. Blanda väl. Mandlarna serveras helst ljumma.

Marinerade svarta och/eller gröna oliver passar också bra bland munsbitarna.

Här kan du läsa/lära mer om pinchos.