Antano-Crianza-vinbanken-1410x165px_JPGAntanoCrianza-vinbanken-350x300px_JPG

Hummerpremiären startskottet för Skaldjursresan i Bohuslän

Favoritmarkera

Bohuslän har skaldjur i världsklass. Matkreatörer från hela världen besöker regionen under hösten för att fiska, tillaga och äta hummer, kräftor, musslor och ostron. Med skaldjuren i fokus ordnar Västsvenska Turistrådet Skaldjursresan som startar i samband med hummerpremiären på måndag 26 september.

Hummerpremiären är något alldeles särskilt. Precis som skaldjuren i Bohuslän. I år är dessutom beståndet av hummer, kräftor och musslor mycket bättre än tidigare år.
– Tack vare det kalla och rena vattnet kan skaldjuren växa långsamt och samla på sig rikligt med smak. Jag får varje år långväga gäster som hört talas om våra skaldjur och som vill vara med om hela upplevelsen, från fångst till tillagning. Många säger att vi i Bohuslän har de bästa skaldjuren i världen, säger Per Karlsson, ägare av Everts Sjöbod i Grebbestad.

Hummerpremiären blir också startskottet för Skaldjursresan som anordnas för tredje året i rad. Skaldjursresan, som syftar till att uppmärksamma Bohusläns kvaliteter under hösten – med skaldjuren i fokus, är ett samlingsnamn för aktiviteter där flertalet av Bohusläns krogar, hotell och aktivitetsföretag är engagerade. Skaldjursresan startar måndag den 26 september, och pågår fram till den 6 november,
– Det som Bohuslän erbjuder under hösten, med färska skaldjur, hav och sälta, går inte att hitta någon annanstans i världen. Detta faktum har inspirerat till Skaldjursresan där man kan uppleva skaldjuren från fångst till fest med en perfekt blandning av äventyr, natur och matupplevelser, säger Jill Axelsson på Västsvenska Turistrådet.

Det är främst under oktober och november som hummerfisket är riktigt bra. När vattnet blir kallare är hummern inte lika aktiv. Den korta säsongen med färsk svensk hummer gör att den är en lyxvara, precis som flertalet andra skaldjur från Bohuslän.
– De nya reglerna som utfärdades för några år sedan har hjälpt till att öka beståndet av hummer. Att man nu släpper tillbaka rombärande honor och att hummern måste vara minst åtta centimeter har gjort att beståndet ser mycket bättre ut inför fisket den här säsongen, säger Per Karlsson.

Information Skaldjursresan
Skaldjursresan är ett samlingsnamn för erbjudande och aktiviteter som hotell och restauranger på Västkusten anordnar mellan den 26 september och den 6 november. Skaldjursresan syftar till att öka kännedomen om Bohuslän som turistmål under hösten. Västkustens arrangörer erbjuder äventyr, natur och matupplevelser i samma paket. Skaldjursresan organiseras av Västsvenska Turistrådet i samarbete med de lokala turistorganisationerna och företagen i Bohuslän.

Lämna ett svar