Laddar annons
5 Nov, 2011

Vilka champagner bör Du undvika?

Champagne är festligt och dyrt. En del tycker att det blir festligt oavsett vad det smakar. För Er är denna artikel helt onödig. Andra vill gärna ha en bra champagne med doft och smak i magnifik klass och helst inte onödigt dyrt. Då finns det många fällor att undvika.

Rekommenderas - intressant artikel: Veuve Clicquot, Gula Änkan och champagnehistoria.

 

I Champagne finns ett 45 tal stora producenter. De gör mer än 1 miljon flaskor vardera per år och sammantaget, den helt dominerande delen av all Champagne. Här finns några riktigt bra hus men många är i min bedömning medelmåttiga eller tveksamma i kvalitet. De har stora PRresurser men satsar ofta lite mindre på själva vinet.

Champagne har ca 2 450 producenter till. De allra flesta är små. Många av dessa gör champagne av måttligt bra kvalitet en många gör faktiskt riktigt dålig champagne. Om Du är ute efter mer än bara formell champagnelyx finns det rätt många märken att undvika.Samtidigt görs alla de bästa mousserande vinerna i Champagne och många av dem hos de små husen.

Moët & Chandon är det i särklass största champagnehuset, ca 30 milj. flaskor per år. De gjorde förr riktigt bra champagne i hela skalan. Deras prestige Dom Perignon var länge ett av världens bästa viner. Huset var det helt dominerande champagnemärket i Sverige. Under de senaste årtiondena har det gått utför. Idag är deras baschampagne Moët & Chandon Brut Impérial alldeles för medelmåttig för att i mitt protokoll få godkänt för 354 kronor. Deras årgångslösa rosé är ännu lite klenare för 399. Deras årgång har nu nått det stora året 2002, men det vill sig ändå inte riktigt, inte ens för 2002 Dom Perignon.

Ett annat riktigt stort hus är Nicolas Feuillatte med ca 10 miljoner buteljer per år. Jag har inte hittat någon med rimlig kvalitet och fräschör i de jag provat. Välkända Mumm har i mina provningsprokoll noterats för vissa förbättringar under senare år, men det är från mycket dåligt till dåligt. Sverige mest sålda champagnerosé var länge Lanson Rosé. Den är alldeles för enkel för 379 kronor, avsevärt mindre givande än Rotari Brut Rosé från Trentino för 99 kronor. För att inte tala om gamla halvtorra Veuve Clicquots ”Gula Änkan”, en riktigt dålig champagne år efter år. Det skall sägas att Veuve
Clicquots gör en del just torr champagne. Det finns pålitliga stora hus också. Louis Roederer, Bollinger,  Henriot, Pol Roger, Taittinger, Billecart-Salmon, Gosset och De Saint Gall är bra exempel.

Gamla kända märken från champagnehus som tappat formen är inte bra i sina normala prislägen. Hur är det då att köpa billig champagne? Undvik det också. I det fasta sortimentet har av någon anledning Systembolaget lagt in sju riktigt usla torra champagner under 200 kronor. Undvik champagne under 200 på Systemet. Allra sämst och en dålig start på vad som helst är Lanson’s enklare märke Massé Brut och Jeanmaire Brut. Om den senare skriver champagneexperten Richard Juhlin: ”De årgångslösa champagner (Jeanmaire) som kommer till Systembolaget tillhör alltid de sämsta i landet”. Jag hittar tio bättre mousserande kring hundringen på Systembolaget.

Du skall inte bara undvika dålig champagne. Ibland skall Du också undvika "bra". Det finns riktigt ”stora champagner” från små kultproducenter, med stor berömmelse. Jacques Seloss är toppen på kultberget, som gör magnifika mineraliska stora champagner. Som aperitif till en bättre middag är den inte bara lite förspilld utan vanligen också en negativ
upplevelse för flera av gästerna som inte tycker om den. Undvik egensinniga geniförklarade producenter om Du inte har en mycket speciell målgrupp. Jag har själv alltid haft svårt för att uppskatta Krug Grand Cuvée, 1399 kronor. Hur jag än
försöker så har jag de senaste 30 åren alltid tyckt den är klumpig och bullrig. Det är inte godkänt för en champagne, särskilt inte i den prisklassen. Alla Krugs övriga champagner tycker jag är magnifika.

Det Du skall leta upp är Ditt eget hus som har en stil och innehåll som Du gillar oavsett PRköret. Det finns nu mer än 500 olika champagner på Systembolaget inkl BS. Där finns många riktigt intressanta och pålitliga personliga champagner. Tills Du hittat Din så kommer Du och alla andra att gilla rimligt prissatta 2004 Palmer & Co BdB för 294 kronor från ett pålitligt mellanstort hus eller om Du vill ha en aningen torrare champagne De Saint Gall 1er Cru Exra Brut BdB  för 289.

En intressant trend idag bland champagnerna är att minska på kläderna, dvs dozagen/sockertillsatsen, och servera dem mer lättklädda som Extra Brut eller helt utan kläder, Brut Natur. För lite mer pengar är Louis Roederer Brut Premier, 349 kr och 2004 Taittinger Brut för sina 467 kronor lysande val. Återkommer längre fram med mera utförliga positiva val. Det här skulle ju handla om vad Du skall undvika.