Valpolicella Ripasso i beställningssortimentet

Favoritmarkera

Senast provad är ett rött vin från populära vinregionen Valpolicella i Italien. Frågan är inte om utan när de körsbärskryddiga vinerna från det Alpnära vindistriktet i närheten av Gardasjön går om svenskarnas husvin, den trogna och vaniljsmakande Riojan. Nytt vin i beställningssortimentet är Zecci Valpolicella Ripasso.

Producenten ViniMundi är ett samarbete mellan importören, Future Wines, och lokala producenter med syfte att skapa ursprungstypiska viner med en tydlig regional karaktär. Zecci Collezione är en samling av ett antal kvalitetsproducenter från de mest klassiska områdena i Italien. Varje producent representerar (den klassiska) stilen från regionen. Endast vin som bedömts som autentiskt får ingå i Zecci Collezione.

Ripasso står idag för ett tillverkningssätt och indikerar även en smakstil. Vinet smakar mer än traktens röda bordsvin men mildare (om man vill, lättare) än Amarone. Efter att vinifikationen (tillverkning av vin) är klar låter man vinet vila i ståltank fram till januari. Då är traktens Amarone klar att läggas på fat och det vin som ska bli ripasso (det som förvarats i ståltank) får vara i kontakt med skalrester från Amarone. Beroende på producent, olika lång tid, här har det vilat cirka sju dagar på skalresterna. På så sätt får det ursprungliga vinet mer smak (med glimten i ögat kan man säga, botoxinjektion). Därefter (för detta vin) vilar vinet på franska ekfat under 10 månader.

Det finns numer tydliga regler för vad som gäller för ripasso, läs mer hos Consorzio Valpolicella

Att importören har ett finger med i spelet är inte mig emot. Svenska importörsledet är som grupp en mycket kunniga.  Många av dem som jobbar i importörsledet idag har sin bakgrund hos Systembolaget eller på restaurang, de är intresserade och brinner verkligen för vin och mat.  Och till skillnad mot tidigare, ett tiotal år sedan, har dessa branschkunniga personer fått assistans av välutbildade marknadsmänniskor. Mixen är bra och kreativa uppslag fattas inte. En eloge till alla importörer således och med förhoppning att deras goda, uppnosande och avsmakande, arbete håller i sig så vi får fler bra viner hem till Sverige.

Zecci Valpolicella Ripasso 2009 (75571), ViniMundi, Italien, 109 kronor
Blåröd färg. Doften är fruktig, körsbär och hallon, kryddig med inslag av örter. medelfyllig smak, lätt kärnig körsbär-mandelton inslag av kryddor och torkad frukt, aprikos och apelsinzest. Inslag av fat och en lätt vaniljmjuk avslutning.
Omdöme: Tydlig i kombination med mjuk, balanserade smak. Lätt att förstå sig på och gilla. Drick nu.
Passar till: Nötkött, stekt eller grillat med örtsmör. Lagrad ost. Mörk choklad.
Betyg: 4 +
Provad: 2011-12-27

Lämna ett svar