Tid för rosé, toppval från Domaine Montirius

Favoritmarkera

Christine och Eric Saurel är femte generationens vinproducenter på Domänen Montirius  i Rhone som ligger i södra Frankrike. När Eric Saurel tog över efter sin far Max Saurel togs ett gemensamt beslut att upphöra med kemiska bekämpningsmedel i vingården. Övergången var klar 1987 och sedan dess odlar familjen helt biodynamiskt på ägornas cirka 60 ha mark.

År 1996 fick de sin Ecocert certifiering som också verifierade biodynamiska produktionsmetoder, vilket de också visar med ett Biodyvin certifikat. Man använder preparat, som kohorn fyllda med eko-kogödsel och följer Maria Thun kalendern (astrologi, månkalender) för det dagliga arbetet.

Domänen täcker båda appellationerna Vacqueyras och Gigondas. I appellation Vacqueyras odlas syrah och grenachdruvor på stockar vars ålder är cirka 40 år. Med vissa undantag är några av dem planterade redan 1925. Vinerna från Gigondas görs av sorterna grenache och mourvedre och här är åldern på vinstockarna i snitt 75 år.

Läs mer om ECOCERT på Wikipedia. Deras officiella logga är den som visas här.

Nytt vin andra maj är,
Perle de Rose 2011 (90302), Domaine Montirius, Vacqueyras Frankrike, 139 kronor
Färgen är blek, laxrosa. Doften frisk, lätt örtig med tydlig mineralton. Smaken är torr, medelfyllig, ren frisk och välgjord. Smak av örter, röda bär och frukt, balanserad syra och tydlig mineralton. Bra längd.
Omdöme: För mig är detta ett mycket bra rosévin. Kraften finns att möta mat, fräschören är på plats och passar för servering på glas. Mineralton är nerven och gör smaken intressant.
Betyg: 5
Provad: 2012-04-05

Producentens hemsida, Domaine Montirius, rekommenderas varmt då den är mycket informativ och visar bra bilder över hur ett biologiskt jordbruk (av druvor) går till. Eller bättre, vilket enormt arbete som ligger bakom ett bio-cert-ställningstagande och vad som egentligen krävs av praktiskt arbete. Att viner som odlas på detta sätt har höga priser, jämförelsevis, är förklarligt.

Importör är Franska Kvalitetsviner och företaget har samlat ett antal vinhus i sin portfölj med liknande ambition som Montirius.

Lämna ett svar