Veckans tips – prisvärd rosé

Favoritmarkera

Trodde du att rosévin var en hype och ett övergående fenomen? Det är fel. Nu står rosévin högst upp på listan för många och här är några av de trevligaste köpen i prisklass under 80 kronor. Servera rosévinet direkt från kylen eller källarsvalt, temperaturen kan gärna gå upp till 15 eller 16 grader förutsatt att du inte valt en rosé i den söta smakgenren då den smakar bättre som kylsval. Den andra trenden vi såg starta förra året i och med att män på krogarna runt Stureplans sågs dricka rosa vin, håller i sig.

Les Remparts des Ceps Dorés Rosé 2011 (2239), Cave des Vignerons à Sablet, Frankrike, 48 kronor för 375 ml.
Smaken är torr, bärig av körsbär och vinbär med inslag av örter. Fin eftersmak. Trevlig!
Vi i liten flaska är alltid vanskligt. Oxidation sker snabbare, förhållandet luft till volym vin, är större och det förklarar således varför magnumbutelj anses vara den ”perfekta” storleken av många kännare. Här är således ett strålande undantag, skönt vin därtill som rosé (kort hållbarhetsfaktor) i liten butelj. Jojagtackar.

Marqués de Cáceres Rosado 2011 (2755), Bodegas Marqués de Cáceres, Spanien, 77 kronor
Lättsam, bärig smak med litet drag av gelehallon. Gränsar mot den mer söta smak-sidan.

Leth Rosé 2011 (2261),Weingut Leth, Österrike, 79 kronor
Färgen är ljus, blek och skir. Smaken är torr, lätt kryddig med inslag av röda bär med liten fetma som ger rondör. Perfekt till mat.

 

Lämna ett svar

 1. Maria Gustafsson
  18 juli 2012

  Hej

  Har fått info om att det skall finnas ett rose vin, från Sydafrika, skall heta nåt liknande ”Sekatour”, skall var ekologiskt, rättvisemärkt, där alla pengar från försäljning skall gå till ett barnhem, Vet du nåt var man skulle kunna få tag i detta ?? Hörde att det skall gå att beställa, men vet inte om det var via systembolaget.

  Tacksam för svar.

  / maria

  • Elke Jung
   18 juli 2012

   Hej Maria! Vinet Secateurs Rosé (73674) finns i SB beställningssortiment och som du säger bl a går en del av intäkten från försäljningen till projektet A reaching hand och de är ”öronmärkta” till en ny byggnad. Projekt är Ebernizer Educare Centre. Följ bif länkar för mer info.
   Importören Vinovativa berättar att även de sju restaurangerna i Sverige som har vinet på listan skänker 100 kronor per såld flaska. Sammanlagt räknar Vinovativa med att skicka 180 000 kronor till Ebernizer. Ett Gladvin när som bäst frågar du mig och tack för din fråga som gav tillfälle att berätta mer :-)!