Fredagskocken gillar sommargrill

Favoritmarkera

Till förrätt idag så blir det rena, fräscha, friska smaker som matchas av ett friskt, gott vin från  Österrike. Till varmrätt så blir det grillat fläskkött tillsammans med en smakrik och snabb tomatsås och god gnocchi. Vinet som jag kör är ett hyllat boxvin vilket matchar matens smak väl. Det ska vara enkelt och smaka gott på sommaren och bilden här bredvid är förhoppningsvis rätt i att förmedla den rätta känslan. Trevlig helg önskar Mattias!

Minutmarinerade pilgrimsmusslor, blomkålscreme råmarind sparris och rädisor
Vintips: Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken 2011(4587), Leth, Niederösterreich Österrike,  69 kronor

8 pilgrimsmusslor
½ dl pressad citronjos

4 sparrisar
4 rädisor
2 msk pressad citronjos
flingsalt

Blomkålscreme (räcker till fler men är svårt att göra mindre av)
300 g blomkål utan blast
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt

citronett
2 msk pressad citronjos
2 msk olivolja
1 tsk dijonsenap
salt

till servering
flingsalt och krutonger

Skär blomkålen i mindre bitar och koka den mjuk i mjölken och grädden. Mixa den slät, smaka av med salt och kyl ner.
Vispa ihop ingredienserna till citronetten och smaka av med salt.

Skiva pilgrimsmusslorna tunt (ett tips är att skiva dom halvfrusna) och marinera i citronjosen ca 5 minuter.

Hyvla sparrisen och rädisorna tunt med hjälp av en osthyvel eller bra potatisskalare. Marinera sedan i citronjos och flingsalt ca 3 minuter.

Lyft ur pilgrimsmusslor och grönsaker från marinaden och låt de rinna av några minuter. Lägg pilgrimsmusslorna omlott på 4 tallrikar och salta de med flingsalt. Lägg grönsakerna ovanpå, ringla över citronetten och strö på flingsalt. Klicka på lite blomkålscreme och strö över några krutonger.

Grillad fläskschnitzel och brynt gnocchi med färsklök, kapris, oliver och parmesanost samt tomat- och salviasås
Vintips: Viña Albali Barrel Aged 2010 (2427), Viña Albali Reservas, Valdepeñas Spanien, 189 kronor flr 3L box.

600 g tunt skivat skinkinnanlår
olivolja, salt och svartpeppar

¼ lök
2 vitlöksklyftor
1 msk finstrimlad salvia
2 msk vitvinsvinäger
2 dl krossad tomat
olivolja och salt

600 g potatisgnocchi
150 g gröna oliver med piementos
4 msk kapris
2 färsklökar
75 g parmesanost

Finhacka lök och vitlök. Fräs salvia, lök och vitlök mjuk i en kastrull tillsammans med olivolja. Häll på vinäger och koka i en minut, häll på krossade tomater och koka sakta i ca 5 minuter. Smaka av med salt.

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Koka gnocchin ca 3 minuter tills de flyter upp till ytan. Skölj gnocchin snabbt i kallt vatten och kyl ner dom.

Hacka oliverna, ansa och skiva färsklöken. Bryn gnocchin till fin brynt färg i en het panna tillsammans med olivolja, lägg ner kapris och oliver och stek i ytterligare 1 minut. Lägg upp gnocchin på 4 tallrikar strax före servering och riv över parmesanosten.

Värm grillen till högsta temperatur. Pensla skinkinnanlåret med olja och salta och peppra det. Grilla snabbt till fin färg och servera direkt.

Bra sida för alla grill-frälsta matlagare, Grillguidens grillakademi

Jag kommer vara ledig från och till en period framöver och jag hoppas att ni precis som jag kan njuta av sommaren,
Vi ses och hörs, Mattias
Modern Gastronomi

Gilla Fredagskocken på Facebook!

Kommentera