Fredagsköket med klassisk Pesto Genovese

Favoritmarkera

En klassisk Pesto genovese skall förstås göras i Genua, med basilika och pinjenötter från sluttningarna runt staden och viktigast av allt, den skall krossas och blandas i en mortel, ”pestaio”, därav namnet. Men Barbro Guaccero vågar sig på att göra Pesto trots att hon bor så långt söderöver, i Apulien. Och hon vågar sig till och med på att köra den i en mixer (snudd på helgerån). Receptet har Barbro från en god vän i Genua, Daniela, men basilikan och pinjenötterna är i Barbros fall från Apulien. Vi köper ingredienserna i närmaste butik.

Så här gör man.

Lägg i en mixer:
En rejäl näve grovhackade färska basilikablad (cirka 50 g).
Cirka 1 dl nyriven parmesanost
1 dryg matsked pinjenötter (kan eventuellt bytas ut mot valnötter eller sötmandel)
2-4 msk rivebröd (av dygnsgammalt vitt bröd)
1-2 finhackade vitlöksklyftor
1 dl olivolja, extra vergine

Kör tills du får en grön kräm. Det går snabbt så kör inte mixern för länge.

Fyll peston på en glasburk, täck med olivolja och förvara i kylen. Det är också praktiskt att frysa in som iskuber, så har du lagom portionsbitar.

Pesto är allra godast till spaghetti eller helst vermicelli, som är en lite grövre typ av spaghetti. Koka ”al dente”, se tidigare inlägg på Vinbanken, och använd pasta av hög kvalitet.

 

Lämna ett svar

 1. Alex
  15 juli 2012

  Nja….detta var mer pugliese än genovese. En femte- eller fjärdedel (därom tvista de lärde) av osten skall vara Pecorino; det saknas salt i receptet; och det tillåts absolut inget bröd i pesto genovese. Vissa mödrar (inte min) förväller snabbt vitlöken för att få en mjällare smak, men annars tillåts inga ingrepp i ett klassiskt recept.

  Till detta drickes en vit Gavi eller möjligen ett lättare rött från Piemonte, t.ex en enklare Langhe. Inte något syditalienskt.

  • Elke Jung
   16 juli 2012

   Hej Alex, uppskattar verkligen ditt inlägg. Tack att du tar dig tid att berätta. Din info ger oss/Vinbanken mervärde, kalasbra helt enkelt!

 2. Anders R
  15 juli 2012

  Extra tacksam för detta mat o vintips. Jag har en längre tid letat efter vin till Pasta Pesto och utan framgång skickat förfrågningar till olika vinforum . Systembolaget envisas med att hänvisa till Mjuka & Bäriga viner, men jag vet av egen erfarenhet att Peston tål mycket mer än så. Men å andra sidan vet jag också att det kan bli helt fel. Om man läser SB:s matrekommendationer till Copertino så handlar det om grytor och stekar, och León Dormidon är ju ett ännu kraftfullare paket. På amerikanska hemsidor har jag hittat folk som faktiskt provat ett stort antal viner i syfte att hitta en ”pairing for Pesto”. De rekommenderar snällare Zinfandel och absolut inte ekade viner. León Dormidon är väl just påtagligt fatlagrat. Så det ska bli spännande och se vem jag tycker har rätt….

  • Elke Jung
   16 juli 2012

   Hej Anders. Vill du återkomma m dina smakintryck, gör det gärna! Det är både lätt och svårt m vin-matkombination och som Alex berättar i sin kommentar finns många recept. Det roliga är väl hur varierat ett ”kök” (som här Italien) kan vara och vilket stort spektra viner som då passar. + att kocken också spelar roll :-)!