Ekoviner förlorar mark i Sverige

Favoritmarkera

Det är mycket snack om ekoviner. Försäljningen av ekoviner har under några år ökat från nästan ingenting till 11 miljoner liter 2011. I år sjunker försäljningen av ekoviner samtidigt som den totala vinförsäljningen ökar.

 

Det har varit stor uppmärksamhet kring ekoviner på senare år. Importörer och producenter lägger ned mycket tid och pengar på att kommunicera sina ekoviner. Systembolaget har satt upp interna mål för att få upp försäljningen. Det är många som skriver om dem och rätt mycket reklam kring dem. Det skrivs böcker om dem på svenska. Man kan tro att vi nu lever i en riktig boom för ekoviner. Ser man till försäljningen på Systembolaget så är kunderna inte alls lika intresserade som branschen.  Av Systembolagets försäljningsstatistik framgår att ekovinerna nu tydligt börjar tappa mark både som andel av vinförsäljningen och totalt mätt i liter.

 

Organiskt eller ekologiskt odlade viner går enkelt ut på att ta bort de flesta bekämpningsmedel och alla kemiska gödningsmedel. Numera odlas nästan alla kvalitetsviner rätt nära ekologisk odling. Kemiska gödningsämnen är inte bra för kvaliteten. Ogräsmedel har också nästan försvunnit bland kvalitetsvinsodlarna. Vissa kemiska bekämpningsmedel är tillåtna även vid ekologisk odling. Kontroversen om ekologiska viner eller inte står kring om man vid vissa sjukdomar ändå skall kunna använda andra kemiska ”mediciner” i vingården för att hjälpa vinstockarna att tillfriskna. Numera är det också en hel del odlare som odlar ekologiskt utan att vilja certifiera sig och ha det på etiketten. De räknas i statistiken som ej ekologiska viner.

 

De viner som är certifierade och klassade som ekologiska på Systembolaget har blivit succesivt bättre under senare år. I mina provningsprotokoll samlar de ändå fortfarande lite lägre poäng. Smakkvalitet och prisvärdhet är i genomsnitt något lägre än de icke ekologiska, med en massa individuella variationer. Det finns riktigt bra ekoviner och det finns riktigt dåliga andra viner. Oavsett inställning i övrigt så gäller det att välja rätt i det stora sortimentet.

 

Jag är själv lite förvånad över att trots all positiv uppmärksamhetdet ser det ut som ekovinernas andel nu sjunker. Det var i procent imponerande ökningstal från 2006 och framåt. 2006 såldes på helår ca 150 miljoner liter vin och 1,5 miljoner liter ekovin, ekoandelen var bara 1%. Året därpå hade den stigit till 1,7 %. 2008 köpte det svenska folket 2,6 % ekoviner och 2009 3,5 %. 2010 så nådde man 4,7 % och fortfarande rejält tvåsiffriga tillväxtal för ekovinerna. Systembolaget lanserade ett stort antal nya ekoviner och 1:a kvartalet 2011 nådde man rekordandelen 6,0 %.

 

Sedan dess har vinförsäljningen fortsatt att öka medan försäljningen av ekovinerna har stagnerat. Allra flest liter på ett kvartal nåddes med 3 miljoner liter 4kv 2011. De två senaste kvartalen (2:a och 3:e 2012), har ekoandelen krympt till 5,3 respektive 5,2 %. Sedan i våras har också den totala försäljningen av ekovin mätt i liter minskat något jämfört med året innan.De stora breda lagren av vinkonsumenter verkar strunta i allt tal om ekovintrend. Systembolaget och importörerna verkar ägna lite väl stor uppmärksamhet åt något som ser ut att förbli några få procent av marknaden. Vinkonsumenterna väljer bara i ett fall av 19 ett ekologiskt certifierat vin.

 

Framtiden får utvisa om ekovinerna redan nått zenit på den svenska vinmarknaden och kommer att förbli en mindre grej för en liten och trogen kundkrets. Alternativt har bara tillväxten för ekovinerna tagit en rejäl paus, för att sedan åter öka.  Det ser vi om några år.

Lämna ett svar

 1. 24 november 2012

  Anders, du är sedan länge tvivlande (det är alltid bra att tvivla!), och ganska negativ, gentemot de ekologiska vinerna. Vet inte vad det beror på. Kanske kan det bero på att det finns ett så begränsat urval av dem i Sverige?

  Att påstå att “numera odlas nästan alla kvalitetsviner rätt nära ekologisk odling” är nog en stor överdrift. Det hänger visserligen på vad man menar med ”kvalitetsviner” och med ”rätt nära”. Men med allra bästa vilja så kan man nog inte säga att de flesta kvalitetsviner är ”nästan” ekologiska. Jag undrar vad det finns för grund till det påståendet.

  Du säger också ”numera är det också en hel del odlare som odlar ekologiskt utan att vilja certifiera sig och ha det på etiketten. De räknas i statistiken som ej ekologiska viner”, dvs de som ”vid vissa sjukdomar ändå […] använd[er] andra kemiska [bekämpningsmedel]”. Detta är väl en principiell tankevurpa? Det är ungefär som om en företagsledare skulle säga ”vi arbetar etiskt, vi använder absolut inte några mutor eller andra oegentligheter i vår affärsverksamhet. Utom, förstås, om det skulle behövas för att vinna ett kontrakt.”

  Är man ekologisk så är man certifierad, och då är man idag även tvungen att sätta ut det på etiketten. Annars är man inte ekologisk. Annars hamnar man lätt i samma nebulösa sfär som ”naturviner” där vem som helst kan påstå vad som helst.

  Att du sedan säger att de ekologiska producenterna inte gör lika bra viner som de som är icke-ekologiska (”[ekologiska viner] samlar ändå fortfarande lite lägre poäng”) rimmar ju illa med att du strax innan säger att nästan alla kvalitetsvinproducenter är i stort sett ekologiska. Svårt att få ihop den ekvationen. Skillnaden mellan ”nästan ekologisk” och ekologisk framställer du ju som minimal. Eller är det den där extra dosen kemisk besprutning, som de som är ”nästan” tillåter sig, som gör kvaliteten så mycket bättre?

  Hur utvecklingen kommer att se ut i framtiden för ekologiska viner vet vi inte, men är det inte en ganska radikal slutsats att dra att de har sett sina bästa dagar? Efter att systematiskt i fem år gjort ”imponerande ökningar” är det kanske inte så konstigt att trenden tar en liten paus?

  Med tanke på den fortsatt kraftiga ökningen av hur många vinproducenter som konverterar till ekologisk produktion (där har jag inte sett någon avmattning) så kan man nog dock vara säker på att även konsumtionen kommer att fortsätta att öka. Och just nu: runt fem procent av konsumtionen balanseras ganska exakt av att runt fem procent av produktionen i de stora europeiska vinländerna är ekologiska.

  PS: Eftersom du använt vår bok om ekologiska viner som illustration (och refererat till den implicit i din text – tack för omnämnande!) tillåter jag mig att ge länken till mer information om boken:
  http://www.bkwine.com/sv/vara-bocker/vinet-och-miljon-ekologiskt-biodynamiskt-naturligt/introduktion/

  Där förklarar vi vad ekologiskt egentligen innebär.

  Vore intressant att höra vad du tycker om den, om du har tillfälle att läsa den!

  -Per