Laddar annons
3 Dec, 2012

Nya vinböcker 2012 för julläsning med filt och brasa

Snart är det julafton och då kan man få en julklapp om man vart snäll. Men först måste man ju önska sig en. För oss på Vinbanken är årets julklapp, vinrelaterad och i år är det en vinbok. Varför ska man tramsa runt med nya hörlurar när man kan öppna flaskor med korkskruvar från Laguiole eller läsa om albariño när kidsen ser den gamla skrikankan på TV?  Årets stjärnor på vinbokshimmeln är många med några av de bästa på engelska men frukta ej, jag har även ett svenskt tips. Det är inga bokrecensioner, alla böcker har sina skavanker, nu skriver jag bara om det positiva med böckerna. Och kom ihåg att göra era beställningar så fort som möjligt för att få böckerna före julafton.

Vinböcker behöver inte vara utbildning på skolbänken. De kan vara ett rent nöje och en vän att dela ett glas vin med. De kan vara skönlitterära och fokusera på att, inte fokusera, på det tekniska. Något som New York Times vinskribent Eric Asimov gör i "How to Love Wine" (174kr, Bokus) som bland annat beskriver hur man kan bli av med sin oro i att göra eller säga det "rätta" när vin kommer på tal. Boken handlar i grund och botten om hur du kan stimulera ditt vinintresse till att bli en källa till energi. Hur du kan få igång upptäckarsinnet som kan göra ditt vinintresse till en livslång passion. Personligt och tankeväckande skriver Asimov på en litterär nivå som få vinböcker når upp till.

Jancis Robinson är en erkänd tungviktare i vinboksringen. Ett välkommet nytt referensverk är ”Wine Grapes: A Complete Guide to 1,368 Vine Varieties, Including Their Origins and Flavours" (Bokus, 1115kr) som vid sidan av ”The World Atlas of Wine” och The Oxford Companion to Wine.” nu tillhör basen för varje vinbiblotek. Sen förra referensboken ”Encyclopedia of Grapes” av Oz Clarke kom ut 2001 har DNA studier väsentligt förbättrat vad vi vet om olika druvors ursprung och familjer. Samtidigt finns det mer osann och gammal information på internet än någonsin, därför är den här boken ett bra verk för den som söker sanningen i glaset. Det är lätt att bli avskräckt av hela 1,368 olika druvor. Men det är ju inte så att du måste läsa igenom boken på en helg. Om jag utgår från att du har hela 15 dagars ledighet nu i Jul så blir det alltså bara 91 druvor om dagen du ska plöja igenom. Helt rimligt.

Till jul så dricker man Sherry om man är myndig och julmust om man är barn. Vad passar bäst till detta andalusiska finvin om inte nötter en ny modern sherrybok. “Sherry, Manzanilla and Montilla: A Guide to the Traditional Wines of Andalucía” (29.95 USD). Peter Liem och Jesús Barquín tar med denna boken in sherry in i en kontemporär kontext. Boken är lite krånglig att få tag på men det är värt besväret. Sherry har gjort en resa från att vara ett ganska simpelt kvantitetsvin till ett vin för konnässörer. Men böckerna om denna dryck har ofta sedan länge passerat bäst före datum. Den här boken ändrar på det.

Förra året kom den aktuella boken "Authentic Wine" (Adlibris, 183kr) av Jamie Goode och Sam Harrop som fortfarande är ett av mina referensböcker i naturligt och hållbart vinodlande och vinmakande. Om du funderar över vad allt ståhej är med naturliga viner och kanske undrar vad som passar bäst till ekologisk julskinka så rekommenderar jag den här boken. Från svenskt håll har det nyligen släpps en liknade bok som jag ännu inte har hunnit läsa. Vad jag vet är att den i dagarna utsågs till “Sveriges bästa vinbok för professionella” av Gourmand World Cookbook Awards. Boken heter "Vinet och miljön, ekologiskt, biodynamiskt, och naturligt" (Adlibris, 312kr) och är skriven av Britt och Per Karlsson.

För er som kanske inte vill bli så tekniska och produktfokuserade och istället vill sätta er in i vad som sker bakom kulisserna så rekommenderar jag ”Wine Wars” (110kr, Adlibris) av ekonomen Mike Veseth. Boken behandlar olika "vinkrig" eller rätt och slätt helt enkelt det som sker i vinbranschen just nu. Veseth som även bloggar under namnet The Wine Economist beskriver på ett, för en ekonom, oerhört gripande och underhållande sett var vin som produkt befinner sig just nu. Bland annat diskuteras trenden att stora vinvarumärken degraderar vin till en mycket simpel produkt för att inte skrämma bort kunderna. De offrar terroir på vinaltaret och skapar en produkt lämplig för det löpande bandet. Kort och gott, ett Mcvin-tänk. Samtidigt har du terroiristerna vid sidan om, som krigar för vinets rätt att få visa upp sin växtplats. Detta och mycket mer har du i "Wine Wars." Har du något tips på julböcker? Dela med dig i kommentarsfältet nedan!