Röttorps Bästa med storslagen mogen Rioja

Favoritmarkera

Nya vintips denna vecka är bl.a. en spänstig och elegant nioårig Gran Reserva från Rioja och ett nästan burgundiskt rikt vitt torrt vin från Dourodalen.

 

I Rioja har de traditionen att lagra sina större viner länge hos vinhuset och sälja dem först när de börjar bli dags att dra korken. Just nu finns en riktigt stor klassisk elegant och spänstig rioja Gran Reserva med ganska utvecklat stort långt slut i Baron de Ley Gran Reserva, 2004 för 180 kronor. Utomordentligt bra rikt utvecklat rödvin till alla kraftigare kötträtter för ändå rätt måttliga pengar.

 

Veckans nya finstilta röda vin på Röttorps Bästa är den i april nyanlända bourgognen Beaune Premier Cru, 2007 från Louis Jadot för 185 kronor. Bra klassisk snygg lätt bourgogne i ljus färg med fortsatta utvecklingsmöjligheter för delikata rätter och ett riktigt bra gåsvin.

 

Dourodalen i Portugal är mest känd för Portvinerna och därefter allt mer för sina nya betydande röda lättviner. Därtill kommer att man numera också gör riktigt bra vita torra viner.  Morgadio da Calçada Branco, 2011 från förnyaren Dirk Niepoort för 129 kronor är ett bra exempel på nya vita utmärkta torra viner. Snygg lite fatig och smörig med bra längd och betydande innehåll och fint långt slut i lite burgundisk stil. Härligt till smakrika fiskrätter.

 

Som jag noterat i en särskilt artikel här på vinbanken fick vi några riktigt kraftfulla prissänkningar den 2 april. En riktigt givande sådan är att Bonnaire Brut Tradition champagnen numera bara kostar 199 kronor i BS, vilket gör den riktigt prisvärd. Från april gäller också Systembolagets nya sortimentsregler. När nu Bonnaire flyttat över till Beställningssortimentet så behåller vinet sitt gamla varunummer 7342. Andra viner som går från BS till ordinarie väntas också behålla sina gamla BS nummer. Det betyder att Du inte längre kan se på varunumret vilket sortiment som vinet ligger i. Dessutom skall även BS viner kunna finnas på butikshyllorna i de butiker där de regelbundet efterfrågas.

 

Som veckans nya vita lyxvin har jag valt en helt ljuvlig ny vit bourgogne av storstilade dimensioner, Puligny-Montrachet Premier Cru Champ Gain, 2009 från vinhuset O Leflaive för 529 kronor. Monstruöst delikat i riktigt läcker storslagen stil med förförisk finess redan idag och stor framtid vid lagring.

 

I motsatt prisklass finns den utmärkta balanserade boxen Moncaro Verdicchio, 2011 för 195 kronor per tre liter. Bra vin till nästan allt. Fungerar trots sin milda stil väl även med ganska smakrika rätter.   Utmärkt till försommarens byfféer.

Lämna ett svar