Vinmakaren på Cono Sur trampar vidare

Favoritmarkera

I Chile är exporten betydelsefull och vin är en viktig del av den. Landet finns nu på en sjätteplats i Systembolagets försäljningsstatistik, välförtjänt eftersom det i Chile finns fantastiska viner och många engagerade och entusiastiska vinmakare och producenter.

I världens längsta land är det aldrig långt till vare sig havet eller bergen eftersom Chile även är världens smalaste land. Här samsas de karga bergslandskapen med bördiga åkrar och uttorkade ökenlandskap. Den mäktiga bergskedjan Anderna, med snöklädda toppar som en ständig kuliss i fjärran, påverkar klimatet liksom bergskedjan längs kusten.

Vin produceras från Elqui-dalen i norr till Malleco-dalen i söder. Landet ligger isolerat tack vare vatten och berg, sjukdomar och skadeangrepp i vingården är därför relativt ovanliga. Många druvor kommer från oympade vinstockar, vinlusen är inget problem i Chile.

Fokus på miljötänk
Detta har öppnat nya möjligheter för producenter som vill odla ekologiskt. En sådan är Cono Sur, en fristående del av Concha y Toro. Verksamheten startade 1993 och nu innehar man knappt 2000 hektar runt om i Chile, från Bio-Bio dalen i söder till Elqui i norr. Adolfo Hurtado, ansvarig för Cono Sur och chefsvinmakare, har varit pådrivande när det gäller Cono Surs miljöarbete.

Cono Surs logotyp, som ser ut som ett snabbt draget pennstreck, ska symbolisera Chiles långsmala land. Mottot lyder (fritt översatt): inga familjeträd, inga dammiga flaskor, bara vin av hög kvalitet. Den tecknade cykeln är också en del av hur Cono Sur presenteras. Den är en hyllning till det enda färdmedel som är tillåtet i vingårdarna, både för de som arbetar där och för besökare.

Fokus ligger på innovation och ett miljötänkande som genomsyrar allt. Hela produktionskedjan ska vara koldioxidneutral. Bland annat så finns det 1 000 gäss på Santa Elisa Estate i Colchagua som äter oönskade insekter. Ekosystemet måste fungera väl och det odlas gräs och blommor mellan vinraderna, något som håller de goda insekterna vid liv. Det gäller också att återbörda näring till jorden och jorden gödslas därför med kompostmaterial som innehåller nyttiga mikrobakterier.

– Vi gör en ekologisk ”Red Bull” som vi sprutar rankorna med före blomningen, berättar vinmakaren Matías Rios.

I vingården finns en insekt som heter burrito. Som små lever de i jorden men på våren klättrar de upp i vinrankan och äter upp knopparna. Det är en stor insekt så det krävs mycket bekämpningsmedel för att döda den.

– Istället fäster vi papper med olja och vitlök runt stammen, något som burriton inte tycker om. Den klättrar ner igen och gässen äter upp dem. Vi har också en röd liten spindel som förökar sig snabbt och förstör bladen på rankan. Vi har funnit en större vit spindel som gärna äter den röda, utan att skada plantan. Den har vi planterat ut och skapat goda förutsättningar för.

Ett speciellt vin på pinot noir
På Cono Surs ägor i Colchagua odlas framför allt pinot noir och här har det länge pågått spännande projekt med den druvsorten. Druvorna sorteras noggrant, genomgår kallmaceration och fottrampas. Resultatet heter Ocio och 20 Barrels Pinot Noir. Min ”Ferrarikällare” kallar Matías Rios vineriet och vinerna har fått mängder av utmärkelser.

Provsmaka Cono Sur
Cono Sur Brut, (77696), 90 kr
Nittio procent chardonnay ingår i detta lättdruckna bubbel från Bio-Bio dalen. Friskt och fräscht. Citrus, päron och ton av gula äpplen. Bjud grannen på ett glas när vårsolen börjar värma.

Bicicleta Viognier, (81099), 85 kr
”Cykelserien”. Det doftar persika och aprikos om detta charmerande vin och fruktmixen återkommer i smaken. Druvtypiskt som passar till heta rätter eller till smakrika skaldjursrätter.

Ocio Pinot Noir, (70841), 379 kr
Flaggskeppet från vingård i Casablanca. Kryddigt med mörka bär i en stil som påminner om smakrik bourgogne. Elegant, fylligt och fruktigt med bibehållen syra. Njutes med likasinnade till ett ankbröst eller bara med en ostbricka utan för dominerande mögelostar. Prova en bit lakrits till sista slatten. Galet? Avgör själv.

Svensk importör är Spendrups Vin.

Både druvor och cyklar trampas på Con Sur, säger vinmakare Matías Rios.

Lämna ett svar