Laddar annons
18 Jun, 2013

Veckans - tid för snaps

Tre av snapsarna nedan är välkända för många. Men den fjärde är en nykomling som är både årgångsbetecknad och fräckt modern. En snaps är detsamma som en sup. Ordet finns belagt i svenskan sedan 1799 då Carl Edvard Bladh skrev om "en snaps Janever" i en reseskildring. Ett litet glas sprit, fyllt med vodka eller brännvin. Något vi framför allt dricker vid högtider, eller när det serveras sill eller kräftor.

I Skandinavien säger vi akvavit om vissa snapsar. Och det är EU-lagstiftning som gäller för vad som får vara akvavit. Här är fastställt att det är sprit som i huvudsak smaksatts med kummin och/eller dill som får kallas akvavit. Alla andra smaksatta snapsar är brännvin.

En snaps är detsamma som en sup. Ett litet glas sprit, fyllt med vodka eller brännvin. Något vi framför allt dricker vid högtider, eller när det serveras sill eller kräftor.  Sedan århundraden har snapsen varit förknippad med ritualer och traditioner. Vi skålar, skrålar och sjunger. Om Helan och Halvan och ibland om många fler namngivna supar.

Ordet finns belagt i svenskan sedan 1799 då Carl Edvard Bladh skrev om "en snaps Janever" i en reseskildring. Ordet är ett lån från det lågtyska snaps eller tyska schnaps, båda i betydelsen slurk eller munfull. Längre tillbaka kommer det troligen av lågtyskans snappen, att snabbt rycka åt sig något.

Nubbe är ett annat ord för snaps, men har även använts allmänt om brännvin. "Hade ja vetat, att vatten va så godt, så hade jag inte druckit så mycke nubbe i går", skrev skämttidningen Strix 1902.

Sprit har länge varit föremål för omskrivningar. Ordet nubbe kom till som smeknamn på nubb, som förutom liten spik även betytt just liten sup. Nubb användes nämligen förr dialektalt om bland annat avskedssupar och färdknäppar. Första gången nubbe noterats i skrift var i tidningen Socialdemokraten 1892. (Från boken "Om ett ord".)

Skandinaviska Klassiker
1)Lysholm Linie Aquavit (59), Arcus, Norge, 259 kronor
Snaps med rund fatkaraktär och smak av kummin, dill, pomerans. Mild och rund.

2)Aalborg Jubilæums Akvavit Original (178), Danish Distillers, Danmark, 254 kronor
Nyanserad och kryddig. Smak av dill, kummin, koriander och pomerans. Skön och stark.

3) OP Anderson Aquavit (42), Altia, Sverige, 259 kronor
Smak av kummin, anis och fänkål, lätt inslag av fat. Ren och tydlig.

Förra årets nykomling finns ännu kvar!
Haga Sommar-Snaps Provençal Basilika, Timjan & Rosmarin 2012 (10174), Cariel Spirits, Sverige, 139 kronor för 350 ml.
Både doftar och smakar av örter, precis som "en köttgryta". Skön nykomling som smakar både gott och mustigt eldig!

Årets nykomling - Pors som släpps den 1 juni 2013

Prova på låda
Norsk Aquavit ( 23) a 10 fl 50 ml, 219 kronor för 500 ml.
Sorter: LysholmTrondhjems, SimersOslo, Gammel Reserve, Gammel Opland, Lysholms Linie, Løitens Linie, Løitens Sommer, Løitens Export, Siemers Taffel och Gilde Taffel.

Svenska nubbar (180), Altia, Sverige, 10 fl a 50 ml, 209 kronor för 500 ml.
Bäska Droppar, Gammal Norrlands, Hallands Fläder, Läckö, OP Andersson, Örtagårdsbrännvin, Skåne, Herrgårds, Östgöta Sädes och Rånäs.

Varför inte alternativ fungerar
Svensk Fyrpack Alkoholfri Kryddad Snaps (1992), Sverige, 42kronor för 200 ml och fyra sorter.
Lite roligt är det allt även om själva syftet aldrig är så gott, - för hur tänkte de egentligen med namnet alkoholfri snaps?

Läs mer om "Brännvinet" historisk artikel av Bengt Nordahl.


Till sist
Sill, nubbe och visor hör midsommarafton till. Så har det varit ända sedan badorternas storhetstid i slutet av 1800-talet.