Vin från amerikanska delstaten Washington
Vanlig landskapsbild när på resa i Washingtons vinområden
Nyss hemkommen från USA och delstaten Washington måste jag erkänna att odlingsklimatet inte var svalt som jag trodde. Med konsekvens att vinerna inte var som förväntade. Avgörande inflytande för vinernas stil har det nord-sydorienterade bergmassivet Cascades med AVA (American Viticultur Area) Puget Sound som enda vindistrikt runt två miljonstaden Seattle. Puget Sound är den enda appellationen väster om Cascades. Här är läget svalt samtidigt fuktigt vilket inte är optimalt för druvodling. Således är den svalare delen av Washington av liten om alls av någon betydelse.
Nu vet jag alltså bättre. Merparten av vinproduktionen sker i delstatens sydöstliga belägna områden, i söder gränsande mot Oregon. Washingtons AVA Walla Walla är t ex delad med Oregon. Den enskilt största AVAn är Columbia Valley som står för nästan en tredjedel av allt vin, volym, med ursprung Washington.
När vi åker med bussen mellan vin-områdena ser vi ett vidsträckt nästan ökenliknande landskap vore jord och fält inte bevattnade. Det nederbördsfattiga området öster om bergen kommer av den regnskuggan som uppstår när luftmassor från Stilla Havet pressas upp mot de höga bergen som leder till regn väster om kammen och obefintlig nederbörd öster därom. Att bevattna vingårdarna är avgörande och helt nödvändigt och vatten är inte en bristvara. Ännu. Förutom den gigantiska Columbia River finns ett antal andra floder som Snake och Yakima River.
Naturen är karg och på ett sätt brutal antingen om det är de stäpplika vidderna som om de inte vore konstbevattnade går i brända toner. Men det är även bergens form, kantiga reser de sig rakt upp som svarta vålnader ur det förgångna. Det syns att Jorden varit aktiv på denna plats, vulkanerna måste på sin tid varit enorma. Vinmakarna vi möter under vår fem dagar långa resa ger också intryck av trygghet som om de ville säga "jag vet vad jag kan och vad jag kan göra bättre". De står stadigt med fötterna på jorden och älskar sitt land. Aldrig tidigare har jag mötts av så avskalade svar på frågor och den romantiserade bilden av "vinbonden och vinet" som ibland kan möta en vinskribent när på resa är ganska långt borta. Hårt jobb, realistiska presentationer och med en tydlig framtidstro har producenterna vi mött talat om vin, stil, typ, kvalitet eller business obehindrat. Nybyggarambition och mål för utveckling har genomsyrat samtalen på ett sätt mycket olikt de många gånger förvaltande europeiska vinproducenterna. Visste ni förresten att marijuana för husbehov ska bli legaliserad i Washington State?
Vin från Washington präglas av ett antal naturliga faktorer
Kort, ljus och solintensiv växtsäsong på samma breddgrad som Bordeaux och Piemonte. Dagstemperaturer under vinstockens aktiva period kan som under min vistelse vara +36 C eller mer. Nätterna är svala. Sparsmakad nederbörd, i princip bara under vintermånaderna. Lägena bevattnas. Jordmånen är karg, väldränerad och innehåller mycket sand och löss över ett djupt lager sedimenterad sjö-flodbotten. Marken innehåller områdesbetingade höga andelar mineral, grus och berg. Andra väderinfluenser är från den ständigt närvarande västvinden. En låg koncentration av kväve och hög pH nivåer i marken ger stockarna återhållen växtkraft och en frukt med låg syranivå. Generellt.
Ungt område
Trettio år gamla stockar räknas som äldre på plats. Det finns, om än i liten omfattning, vinstockar som planterades på 50-talet. Odlarna har en bakgrund inom fruktodlingen och de har i princip tagit med sig sina odlingserfarenheter därifrån. Äpplen, stenfrukter, potatis och lökodlingarna är bland de största i världen i Washington. I princip finns merparten av den amerikanska humleodlingen i delstaten samt hö som är en annan stor exportprodukt. Att odlarna och vinproducenterna har sin bakgrund inom andra grödor spelar roll för förutsättningarna för druvodling är mer komplexa i jämförelse. Det man kan säga idag är att det sker nationell samt internationell forskning vilket ger odlarna ett kunskapslyft. Rent konkret avspeglar sig kunskapslyftet i vinernas raskt stigande kvalitet. Andra generationens lantbrukare börjar också ta vid varför de unga med sin ofta gedigna utbildning bidrar med input av ytterligare know-how.
AVA, American Viticultur Area
Det finns 13 kvalitetsvinområden i Washington. Idag vill säga. Som den nybbaranda vilken mötte oss kan man vara säker på en ständig förfining och utveckling. Detta
sägs ske i samma takt som utbyggnad och expansion. Nya AVA kan tillkomma och fler AVAs kan få sub-indelningar. Bland andra innehåller stora Yakima Valley sub-AVAs som Rattlesnake Hills, Red Mountain och Snipes Mountain. Många producenter gör som odlare i Australien, blandar sina viner med druvor från flera ursprung och får då bara använda en bred, övergripande appellation.
Phylloxerafri delstat. Jordmånen är sandig och phylloxera vastatrix trivs inte.
För övrigt var särskiljning av områden något som flera av producenterna ställde sig totalt ointresserade till när de fick frågan om inte en mer precis områdesindelning var att föredra framför en mer generell beteckning som ex Columbia Valley innebär. Det vara en för mig en påtaglig skillnad till hur utvecklingen går i exempelvis Australiens Barossa Valley (där man arbetar för att få till en mycket snävare sub-regions indelning).
Druvsort
Spelar alltid roll - såklart! Många satsar på de gröna sorterna riesling och chardonnay, en del pinot gris, gewürztraminer och chenin blanc odlas också framgångsrikt. Bland de blå variteterna är syrah, cabernet sauvignon och merlot (en av deltagarna i gruppen undslapp sig den sista resdagen, "nu vill jag inte prova en enda merlot till") som för övrigt gör riktigt bra ifrån sig och den spännande sorten cabernet franc som undertecknad är helt såld på men som jag inte tyckte fick till det sådär klockrent bra och kul, hos någon av producenterna vi provade.
Chateau Ste. Michelle leder utveckling i Washington
Vinerna
I jämförelse med andra distrikt, länder och i det stora hela är intrycket att Washingtonvinerna med fördel kan behöva en period av tio till tjugo år till av erfarenhet i bagaget. Potentialen är utan tvekan hög och hos några av producentera fanns en glöd som imponerade. Prisnivån är medel till hög och mycket hög.
Producenter
Col Solare som är samarbete mellan Antinori och Chateau Ste. Michelle har möjligen hunnit längst men även Milbrandt Vineyards, Pasific Rim Winemakers (grundare men inte längre, Randall Grahm), L´Ecole och den för undertecknad en självklar favorit, Terra Blanca Winery & Estate Vineyard. Andra spännande producenter är Baer Wines, Corliss och Dunham Cellars för att nämna några.
Bild: Sarah and Christophe Hedges
Prova på Systembolaget
Vitt vin
CMS Chardonnay Marsanne Sauvignon Blanc 2010 (75893), Hedges Cellars, 128 kr
Chateau Ste Michelle Riesling 2009 (75307), 119 kr
Chateau Ste Michelle Chardonnay 2009 (75308), 129 kr
Rött vin
CMS Cabernet Sauvignon Merlot Syrah 2009 (75894), Hedges Cellars, 128 kr
L'Ecole No 41 Merlot Columbia Valley 2008 (75334), 189 kr
Milbrandt The Estates Merlot 2009 (74841), 249 kr
Milbrandt The Estates Syrah 2009 (79100), 249 kr
L'Ecole No 41 Perigee Estate Seven Hills Vineyard 2008 (73001), 379 kr