Laddar annons
Oppigårds - drömmen om ett eget bryggeri blev sann
30 Jun, 2013

Oppigårds - drömmen om ett eget bryggeri blev sann

VD för Oppigårds, Björn Falkeström, är hobbybryggaren som förverkligade sin dröm om ett eget bryggeri.

Från början var Björn mer intresserad av processen än av själva slutprodukten och redan när han var fjorton år hade han en damejeanne med vinbär och socker under sängen, därefter gick han vidare till ölbryggning i mammas konserveringskastrull och toppade sedan med att brygga sitt eget bröllopsöl.

Efter studier i Uppsala och ekonomijobb i Stockholm vände Björn Falkeström tillbaka till familjegården Oppigård utanför Hedemora. På den stora vedspisen fanns det möjligheter att göra stora satser öl, 40-50 liter åt gången. En biverkning med öltillverkning i köket var dock att grytorna ofta kokade över och spred en klibbig sockerlagsliknande vätska över det fina trägolvet. Björns pappa föreslog att Björn skulle bygga om den gamla gårdssmedjan till ett hobbybryggeri.

Så blev det, men istället för att bygga ett litet hobbybryggeri började nu planerna konkretiseras på att skapa ett riktigt bryggeri - Oppigårds brygeri. 1997 inleddes bygget av bryggeriet som stod klart 2003. Idag har Oppigårds vuxit ur gårdsmedjan och tillverkningen sker i ett nytt brygghus som invigdes våren 2012.

Inga kunder på kö
Ölproduktionen kom igång och Oppigårds bryggeris första öl såg dagens ljus, men kunderna stod inte direkt på kö.

- Jag trodde att det skulle vara lättare att sälja ölen än vad det var. Men att komma in på restaurangerna med ett okänt varumärke och ny produkt var inte lätt. I början sålde vi vårt öl på Systembolag lokalt i Dalarna. Först efter två år var våra produkter tillgängliga i hela Sverige, säger Björn Falkeström.

Envis entreprenör som han är gav han inte upp så lätt och säger att det kanske inte bara var av ondo att det tog tid. På så sätt fick han chans att både förbättra produkten och säkra leveranserna.

Öl efter eget recept
Recepten till Oppigårds bryggeri tog Björn Falkeström från början fram själv. Idag har han hjälp av åtta medarbetare.

Ölen görs av malt, humle, vatten och jäst. Malt är korn som mältat, det vill säga kornet har fått börja gro och sedan torkats. Malten krossas och därefter mäskar man in, vilket innebär att man blandar malten med hett vatten till en mäsk som håller cirka 65 grader C. I mäsken sker en försockring så att den sista stärkelsen som finns kvar i malten omvandlas till sockerarter som är jäsbara.

Efter det avskiljs den uttjänta malten från sötvörten, efter att först lakats ur maximalt med vatten, och pumpas därefter över till vörtpannan. Där ska sötvörten koka så att man får en steril produkt. I början av kokningen tillsätter man humle för att få beska i ölet. Humle tillsätts även i mitten och i slutet av kokningen, men den omvandlas då inte till beska utan ger då humlesmak och doft.

När vörten kokat i en timme kyls den ner efter att ha separerats från humlerester. Nu heter det inte sötvört längre utan stamvört. Stamvörten kyls ner till cirka 22 grader C och därefter tillsätts jästen. Jäsning och lagring sker sedan i kombitankar, hur länge beror på vilken typ av öl det är. Alen tar tre till fyra veckor, medan en lager behöver ända upp till sex veckor. Därefter kyls ölet ner till minus en grad för att filtreras. Efter detta återstår bara buteljering eller tappning på fat.

Bryggeriets totala produktion ökade raskt de första åren, från 8 000 liter år 2004 till cirka 240 000 liter 2008. I år räknar man med att komma upp i cirka 900 000 liter.

Bryggare på heltid
Sedan 2004 arbetar Björn Falkeström heltid med Oppigårds bryggeri. Alltsedan Oppigårds Golden Ale kom in i Systembolagets fasta sortiment finns det inte längre tid att arbeta med något annat. Idag finns även Indian Tribute, Amarillo och Single Hop Ale i det fasta sortimentet samt flera andra sorter i det tillfälliga sortimentet.

- Vår öl har fått väldigt positivt bemötande och bra kritik i media, men jag är samtidigt medveten om den inte passar alla, den har alltför mycket beska och är för välhumlad för det. Min ambition är att bredda ölutbudet och att göra öl för ölentusiasterna, säger Björn Falkeström.

Björn Falkeström har förverkligat sin dröm om ett eget bryggeri. De flesta öl vinner på att man häller upp dem så att de skummar ordentligt, berättar han. Kolsyran ”tvättar” ölen och rör runt så att smaker frigörs.