Röttorps Bästa med fyndig Syrah 10:a

Favoritmarkera

I norra Rhône, där Syrahdruvan, är kung gjordes många riktigt bra viner 2009 och 2010. 2009 allra bästa på högra stranden och 2010 allra bästa på vänstra. Crozes Hermitage Cave de Tain, 2010 för 99 kronor är ett bra exempel på en klassisk lätt rökig fin syrah från vänstra stranden till fyndigt pris för namn och kvalitet.

 

Nya vintips denna vecka är bl.a. en fyndig syrah för hundringen, 15 årig fin stor mogen riesling, ”bästa fusksauternes”, och en utmärkt chardonnaycava.

15-årig Mogen Riesling

Då och då dyker det upp rika stora torra rieslingar med betydande mognadskomplexitet och ålder från Österrike eller Tyskland. Domäne Wachau Riesling Smaragd Kellerberg, 1998 är en läckert sammanvävd 15årig riesling av klass med bra syra i behåll för 229 kronor. Utmärkt vin till rika rätter för den som vill uppleva mogen riesling.

Bästa ”fusksauternes”

En bra ny söt vit årgång är Château du Juge, 2009 för 79 kronor per halvflaska. Når inte riktigt upp till förra årgångens finess men är ändå bästa ”fusksauternes” just nu. Bra längd och sötma med lite mindre uttalad tropisk fruktighet från andra sidan av floden räknat från Sauternes.

Chardonnaycava

Bästa bubblet strax under hundringen är just nu Anna de Codorníu Brut för 89 kronor. Stilfull delikat och bra fräschör och långt genomklingande harmoniskt innehåll. Gjort på chardonnaydruvor med ett stänk den intressanta Katalanska druvan parellada. Som växer i lite högre svalare terräng. Utmärkt mousserande för skål och lättare maträtter.

Ständigt bra röd premiumbox

När Du behöver en väl strukturerad bra röd premiumbox är sydafrikanska KWV Roodeberg box, 2011 för 269 kronor för 3liter ett bra val nu. Det har den varit under många år sedan detta vin närmast startade premiumboxklassen i Sverige för många år sedan. I huvudsak en blandning på Cabernet S och Merlot med numera också Syrahinnehåll.

Sommartider i November

På försommaren i år introducerades boxen Per Gessle’s Sommartider, 2012 i prisläget 199 kronor för 3 liter. En frisk enkel sauvignon blanc doft med lite innehåll, viss mäktighet och rikedom från druvan gros manseng som tillsammans ger ett riktigt bra lättsamt friskt vin för lättare rätter eller som drink. De allra flesta kändisviner är obskyra och urtrista viner som säljs för relativt höga priser. Sommartider är ett riktigt bra undantag från huvudregeln, från kvalitetsvinhuset Francois Lurton till nästan fyndigt pris.

Källarvin med brådska

Veckans nya lite dyrare vin för källaren på Röttorps Bästa är Ridge Estate Cabernet Sauvignon Ridge Vineyards, 2010 för 329 kronor. Tidigare stod det Sant Cruz Montains på etiketten för detta vin som kommer från vingårdarna kring firmans toppvingård Monte Bello. Bordeauxblend med dominans för Cab S och ett verkligt lovande stort välstrukturerat vin som bör lagras länge. Paul Draper gör sina viner i gammaldags europeisk stil och de behöver tid att utvecklas. För den som har tålamodet blir det toppviner. Ganska få flaskor kvar i tillfälliga sortimentet, så det är nu eller aldrig som gäller.

 

Lämna ett svar