Jag drack en tall hos Pharmarium

Favoritmarkera

Baren är inredd som ett viktorianskt apotek; här och där små mortlar och kopparkittlar, tinkturer av kumminfrö och fänkålspollen. Ljuset från flammande gaslyktor faller över mahognyväggar, där infällda glasmontrar exponerar medicinalörter. Det doftar svagt av rosmarin och björk. I barhyllan står flaskor etiketterade Rot och Eld, invid apotekarlådor märkta HOLMIUM och JODUM – som besvärjelser. På toaletten bjuds det parfym och strödda rosenblad.

Systrarna Brontë skrider vänt fram över det schackrutiga golvet, med en lätt anemisk hudton. Anne släntrar ner på en barstol och beställer en åderlåtning och en kopp te.

Skrock och alkemi gav en nominering till Gulddraken

Pharmarium är inspirerad av Sveriges första apotek, vilket hade sin adress här på Stortorget i Gamla stan. Det är lönehelg och baren är fylld till taknocken. Velvet Undergrounds Femme Fatale snurrar på skivspelaren och Nico sjunger: ”She’s going to break your heart in two, it’s true”. Anders Strandberg, som är bar manager, ser platsen invid torget som grunden till Pharmarium.

”Vi gör en modern tolkning av det antika apotek som fanns här. På den tiden var det mycket folktro och skrock, det har vi integrerat för att få till något mystiskt, något annorlunda. I och med det har vi tagit vara på medicinalväxter och örter som vi väver in i våra cocktails”.

 

Materialvalet i lokalen är genomgående metall: koppar, brons, guld och mässingsbestick. Konceptet är skapat av designföretaget Stylt Trampoli. Eller en alkemist. Och barens logotyp är något du kan driva ut djävulen med.

”Det ska hända något, jag vill att man ska reagera, ifrågasätta, det har saknats i Stockholm. I vår förra meny hade vi en kall drink i tekanna, som det rykte ur – det blev en speciell upplevelse”, säger Anders.

Bartendern tar emot

När landets första apotek slog upp dörrarna var gränsen mellan medicin och magi luddig. På apotekshyllorna fanns allt från enhörningshorn till mumiepulver, det senare användes mot åkommor som sur mun, epilepsi, skorpionstick och inkontinens.

Och i dag, då Omega 3 visat sig vara vidskepelse och vitaminer snarare ökar risken att dö i förtid, står hälsan att finna i baren?

Jag bläddrar i drinklistan, som är tillverkad i så tjockt läder att den skulle klara en knivattack. Och här står det, svart på vitt: Praescriptum smaksätts med slånbär, vilket sägs lindra förkylning och Bellies Of Leather innehåller gentianarot, som är bra för magen.

”Antioxidanter förebygger, rötter innehåller mineraler och bittra ämnen ger magen träning, hjälper kroppen att ta till sig näring. Det motsägelsefulla är ju att man blir berusad om man får i sig några cocktails”, förklarar Anders.

Det är en halv tall nerknölad i min drink

Bardisken är i sval marmor och koppar. I ena änden står ett fat med violhonung, skogsbärslikör och råsocker. Bartenders vankar av och an i grova skinnförkläden, någon häller upp absint, en annan skor en ardenner.

Jag ber om något uppiggande och rekommenderas antioxidanter, i form av martinin Silva. Den innehåller vodka och en tall. Det är lite grand som att dricka en skogsglänta.

I menyn paras drinkar och mat ihop. Exempelvis matchas kungskrabba med Bourbon, rökt lönnsirap och guldpulver.

”Vi är bartenders som använder oss av mixologi: ingredienserna skapas från scratch. Och när det gäller matchningen med mat så börjar vi gärna med drycken. Om vi tar Silva, så innehåller den vodka, rosmarin och tallbarrsextrakt, vi har förstås tillverkat eget tallsocker. Det kombinerar vi med fine-de-clair-ostron, som ger en mineralton, smaksatt med rotselleriblast, vilket tillför en vegetabilisk nyans. Det blir en bra brygga till den krispiga tallmartinin, med textur av mineraler och sherry”, berättar Anders.

Så här i influensasäsongen, vilket bör vara mitt gift?

Philosophers Stone, det är en cure all-cocktail: en Bourbon Manhattan-variation med kronärtskock-appertiff från Italien. Mycket mineraler, bra för magen, får ingång systemet. Den innehåller även äpple, som ger c-vitamin och så björkrökt lönnsirap, en fin kombination”.

Pharmarium

Profil: Bar med mixologi och mat.
Klientel: Dejtande par och afterworkpersoner.
Vinlista: Drinklista, med snillrika matförslag.
Typsituation: I opiumhörnan bär Gandalf fram ett okben till en gäst och förvandlar det inför en hänförd publik till en skål blandade nötter.
Betyg: 5 av 5.

Lämna ett svar