Topp 10 vin, vita och röda – april 2014

Favoritmarkera

De är bra de nya vinerna i april och de röda glänser lite extra, när i en grupp-recension. Således, de är många mycket bra köp att göra bland nya röda viner men även de vita där chenin blancdruvan briljerar som aldrig tidigare i viner från producenten Domaine Huet. Grattis till alla som gör dessa köp.

 

Topp 10 vita viner, april 2014

Riesling 2012 (5882), A Christmann, Pfalz Tyskland, 129 kr. Från EKO-provningen i mars 2014
Druva: Riesling
Smak: Torr, medelfyllig. Frisk, balanserad fruktsmak av äpple och grapefrukt. Inslag av mineral. Nyanserad.
Omdöme: Nyanserad och intressant, bra vinköp.
Passar till: räkor naturell, kycklingbröst med citronmorötter och syrlig yogurtsås, crepes med räkor.
Betyg: 4

Moscato d’Asti Cascinetta 2013 (90485), Vietti, Moscato d’Asti Italien, 129 kr
Druva: Moscato
Smak: Söt, medelfyllig. Smak av fläder, krusbär, vita vinbär och mogen citrus. Lätt pärlande.
Omdöme: Hjärtlig. Balanserad och fin.
Passar till: Apelsiner med hasselnötshonung och mezeyoghurt
Betyg: 4

Clos de Saint Yves 2009 (99369), Domaine des Baumard, Savenniéres Frankrike, 169 kr
Druva: Chenin blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, grön mogen smak av äpplen och päron, inslag av krusbär och en lätt honungston. Lång eftersmak.
Omdöme: Balanserad, sötfruktig och koncentrerad. Mogen.
Passar till: Potatisgnocchi med bacon tomat och salvia
Betyg: 4

Le Mont Sec 2011 (90462), Domaine Huet, Vouvray Frankrike, 199 kr
Druva: Chenin blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, päron, lätt mineralton, smak av persika. Lång eftersmak.
Omdöme: Mogen, smakrik och ytterligt elegant. Toppvin.
Passar till: Bara så, för att det är så gott?
Betyg: 5
Maison Huet förfogar över 35 hektar, uppdelade på tre vingårdar, Le Haut-Lieu, Le Mont och Le Clos du Bourg. Från var och en av dessa produceras torra viner (sec), halvtorra viner (demi-sec) och söta viner (moelleux). Är BIO sedan 1980-talet.

Perlé 2007 (90162), Ferrari, Trento Italien, 199 kr. Mousserande
Druva: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig. Stram, mineral, äpplen och päron. Frisk.
Omdöme: Supertrevlig. Frisk och fruktigt elegant.
Passar till: fest och mingel, till småplock av olika rätter eller lagad fiskrätt med skira primörer.
Betyg: 4+
Champagnemetoden, den andra jäsningen på flaska, lagrad på fällning fem år.

Würzburger Stein Silvaner trocken Erste Lage 2012 (95583), Juliusspital, Franken Tyskland, 219 kr
Druva: Silvaner
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig. Äpplen, grapefrukt, smak av örter och mineral. Koncentrerad och komplex.
Omdöme: Klockren, smakrik.
Passar till: Nässelsoppa, raclette, fransk potatissallad
Betyg: 4+
Apropå Erste Lage, Tyska vinlagen är komplicerad. Läs mer längre upp i brevet.

Löwengang Chardonnay 2010 (99196), Alois Lageder, Alto Adige Italien, 299 kr
Druva: chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig. Gul frukt, äpplen och persika, smak av nötter, fat och svamp. Len eftersmak, lätt fetma.
Omdöme: Mogen, utvecklad och balanserad. Bra syra vilket indikerar fortsatt god lagringspotential.
Passar till: Friterade potatiskroketter med saltad torsk. Smakrik fiskrätt, lättare kötträtt eller lagrade hårdostar.
Betyg: 4-
Samtliga av den egenägda vingårdsarealen är biodynamiskt odlad, som gäller för detta vin.

IDIG GG 2012 (95612), A. Christmann, Pfalz Tyskland, 399 kr
Druva: Riesling
Smak: Torr, medelfyllig. Parfymerad smak av gul frukt, litchiton, men även inslag av krusbär, gula äpplen och persika. Lång eftersmak.
Omdöme: Utvecklad, trevlig.
Passar till: Rostad paprikasoppa, skaldjursrätter med limesmak, syrliga exotisk krydda.
Betyg: 4-
Vinet är från ett Grosses Gewächs, ett toppläge med andra ord. Synd att detta bara skrivs ut som GG, tekniknördar kanske tänker på 5 G eller någon annan ”detalj” inom it-världen.

Le Mont Première Trie Moelleux 2008 (90507), Domaine Huet, Vouvray Frankrike, 429 kr
Druva: Chenin blanc
Smak: Söt, fyllig. Balanserad, fruktig, mogna äpplen och mogen druva. Söt citrus. Lång och balanserad.
Omdöme: Ren vinglädje i söta genren och bäst i test.
Passar till:
Betyg: 5
Producent av klass. Vinerna från Huet lyfts fram som strålande exempel när druvsort tolkar jordmån i absolut symbios. Topp!

Far Niente Chardonnay 2012 (90192), Far Niente Winery, Napa Valley USA, 445 kr
Druva: chardonnay
Smak: Torr, fyllig. Grön och gul frukt, generös, smakrik, persika och aprikos. Nötter och fat.
Omdöme: Smakrik och fyllig. Rik.
Passar till: Smakrik fiskrätt, gräddbaserad sås, inslag av ost eller till lättare kötträtter gör sig detta vin strålande. Lagrad ost är ytterligare ett alternativ
Betyg: 4-

Topp 10 röda viner, april 2014

Château la Garde 2008 (99157), Pessac-Léognan Frankrike, 149 kr
Druva: Cabernet sauvignon och merlot
Smak: Medelfyllig. Mörk frukt, kärnig, plommonton, inslag av örter, viollakrits och mustiga fat. Varm.
Omdöme: Modern. Varm ton, lätt extraherad stil. God nu.
Passar till: Entrecote på klassiskt vis med örtsmör eller med fransk senap
Betyg: 3+
Enligt den engelska vinhandlaren Berry Bros Rudd är detta slott ”a rising star”. Håll koll!

Nerojbleo 2009 (99590), Gulfi, Sicilien Italien, 171 kr
Druva: Nero’d’Avola
Smak: Fyllig. Stram mörk frukt, tobak, kaffe. Stram, knuten kakaokaffebitter snits med inslag av sandelträ och lite mynta.
Omdöme: Stram och knuten. Lagringsämne.
Passar till: Lammfärs¬biffar med ratatouille
Betyg: 3+

Saint-Joseph 2012 (90558), Equis, Côtes du Rhône Frankrkrike, 239 kr
Druva:
Smak: Medelfyllig. Stramsyrlig körsbärskärnig smak. Lätt tobakston och tydligt örtkryddig.
Omdöme: God, fräckt matvin.
Passar till:
Betyg: 4-

Chianti Classico 2010 (90273), Fontodi , Chianti Italien, 257 kr
Druvor. Sangiovese
Smak: Fyllig. Mörk frukt. Kärnig. Stram. Fat.
Omdöme: Tät, kraftfull och förvånande ungdomlig i smak.
Passar till: grillad entrecote eller lammbiff, rostade potatis och rotsaker. Pasta med tomatsås är också toppen.
Betyg: 4
Ultramodern källare där de bästa vinerna lagras på franska fat mellan 12-24 månader.

Crozes-Hermitage 2012 (95168), Domaine de Lises, Crozes-Hermitage Frankrike, 265 kr
Druva: Syrah
Smak: Fyllig. Mörka bär, björnbär, kryddig och örtig. Söta undertoner. Bra kropp, balanserade tanniner.
Omdöme: Trevlig. Ursprungstypisk.
Passar till: Oxfilet i ugn, pärllök, rödvinsås och hasselbackspotatis eller en Boeuf Bourguinon.
Betyg: 4
vinifikationen har förändrats i denna årgång. Här har sonen valt att bara delvis avstjälka samt att lagra vinet till 90% på fat. Tvärtom från faderns arbetssätt. Maxime Graillot (sonen) anser att årgången gett ett vin som ämnat för restaurang, mjukt och följsamt med intakt karaktär (krydd-typiciteten antar jag).

Marsannay Les Grasses Têtes 2012 (90543), Domaine Bruno Clair, Marsannay Frankrike, 289 kr
Druva:
Smak: Lätt/medelfyllig. Röda bär, bra driv, mineral och fat. Lång. frukt, tydliga örter, smak av röd frukt.
Omdöme: Lång och frisk, personlig.
Passar till: Quiche Lorraine, ost och skinkpaj eller vit fisk med svamprisotto.
Betyg: 4

Santa Barbara Pinot Noir 2012 (99450), Ojai Vineyard, Central Coast USA, 290 kr
Druva: Pinot noir
Smak: Medelfyllig. Röd frukt, röda bär, tydlig sötma, smak av örter och kryddor. Fat. Blommig rondör.
Omdöme: Parfymerad och sötbärig. Varm vinstil, generös smak.
Passar till: Fågelrätt. Kraftig anka kan behöva sötare sås, kalkonen kan toppas upp med svamp
Betyg: 4

DiamAndes De Uco Gran Reserva 2008 (95289), Bodegas DiamAndes, Mendoza Argentina, 300 kr
Druva: 66% malbec, 17% cabernet sauvignon, 7% merlot, 7% syrah, 3% petit verdot
Smak: Fyllig. Rik fruktsmak, generös, varmeldig röd frukt, körsbär, smak av örter och mjölkchoklad.
Omdöme: Mustig, modern. Välgjord.
Passar till: Servera till grillat kött, söta såser med grönsaker, undvik starka, heta smaker.
Betyg: 4-
Inte oväntat bedömd med höga poäng av Parker när vinmakarkonsult är Michel Rolland. Vinet är ett av flera viner i ”Clos de los Siete projektet”.

Reyneke Reserve 2010 (99524), Reyneke Wines, Stellenbosch Sydafrika, 349 kr
Druva: 60% syrah, 40% cabernet sauvignon
Smak: Fyllig. Mörk, tät, extraherad frukt, smak av örter och tobak. Fat. Läder.
Rejäl av allt, modern och – fantastisk.
Passar till: Gulasch med en överdos lök ochröd paprika och en klick smetana
Betyg: 4+
Eko-certifierad producent med stort hjärta och engagemang för miljö, jord och människor.

Vigorello 2010 (90176), San Felice, Toscana Italien, 399 kr
Druva: Blandning av cabernet sauvignon, merlot, petit verdot.
Smak: Fyllig. Plommon, örter och kryddor. Tobak, kakao. Strama tanniner.
Omdöme: Ung, kraftfull. Mycket lagringsduglig. Dagens smak-skick indikerar “spara”.
Passar till: Källaren eller alla som vill utmana sina gränser, tugga taggtråd eller spik om vartannat.
Betyg: 4-
God potential för lagring och vin/ rgången har fått 92 Parkerpoäng. Kan tyckas snålt med 4 minus här men bedömningen utgår från hur vinet smakar nu!

Cor Römigberg 2008 (99304), Alois Lageder, Alto Adige Italien, 399 kr
Druva: cabernet sauvignon, petit verdot
Smak: Medelfyllig. Mörk frukt. Kärnig, körsbärston, smak av örter, inlsag av gräs. Lång eftersmak, balanserade tanniner och fat.
Omdöme: Superintressant. Bra vin
Passar till: passar vitlöksosande lammstek som handen i handsken
Betyg: 4+
Av ekologiskt certifierade druvor och enligt biodynamisk odlingsmetod

Quinta do Noval 2009 (99249), Quinta do Noval, Douro Portugal, 399 kr
Druva: Blandning, s k blend av många välkända portugisiska sorter
Smak: Medel/fyllig. Mörk frukt, kärnig smak, tydliga fat, markerade tanniner, örter och kakao. Ung.
Omdöme: Ung. Modernt vin med potential.
Passar till: Spara och lagra. Om dricka nu, smakrik och gräddig hårdost som mediumlagrad Comté alt Gruyere.
Betyg: 4

Domaine du Vieux Télégraphe 2011 (99373), Vignobles Brunier, Châteauneuf-du-Pape Frankrike, 499 kr
Druva: 65% grenache noir, mourvèdre 15%, syrah 15%; cinsault, clairette och blandade andra 5%
Smak: Medel/fyllig. Stram och kärnig, fruktsyrlig smak av röda bär, örter och fat. Bra längd. God koncentration.
Omdöme: Lång, fruktfrisk och ungdomlig, intressant.
Passar till: Spara 20 år eller servera till vällagade kötträtt som kalvstek med ugnsbakade plommontomater och örtig sås.
Betyg: 4

 

Kommentera