Laddar annons
28 Mar, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Smakrikt rött vin till revbensspjäll i tomatsås

Revbensspjäll i tomatsås är på italienska, Petto di maiale in salsa di pomodoro. Få platser som Apulien har lika rik tillgång på tomater varför det är logiskt att många recept från trakten innehåller tomater. I vårt bistra klimat växer tomater på sommaren och annars i växthus, smaken av de senare är godkänd men växthustomater smakar långt ifrån dem man kan äta i länder runt Medelhavet. Veckans recept med burktomater är således verkligen toppen. Enklare kan det inte bli.

Som tidigare tillfällen när Barbro Guaccero delat med sig av sina recept har hon kryddat med egna vintips. Vår överenskommelse är att jag toppar med dubbelt så många alternativ. Njut av den hjärtliga italienska maten tillsammans med det röda vinet och av solen, precis så som det alltid är i Apulien.

Pollo al sugo di pomodoro

 

Ingredienser, "petto di maiale in salsa di pomodoro".
10 – 12 köttiga revbensspjäll
2 burkar skalade tomater
1 msk färsk grovhackad basilika
1 tsk färsk timjan
1 tsk färsk rosmarin
½ söndersmulat lagerblad
½ msk grovhackad persilja
1 krossad (inte pressad) vitlöksklyfta
1 tsk havssalt

 

 

 

 

 

 

Tag upp tomaterna ur burken, grovhacka dem och blanda med kryddorna. Tag med lite av juicen i burken, men inte för mycket, för då blir det hela vattnigt.

Blanda tomaterna med revbensspjällen i en ugnseldfast gryta. Täck med lock eller smörpapper. Låt koka upp på varm platta och sätt in 200° varm ugn i c:a 1 timme eller tills köttet faller av benen. Smaka av mot slutet av koktiden med lite salt och peppar.

Tag upp köttbitarna, befria dem från benen och lägg tillbaka i såsen. Servera med pasta och nyriven parmesanost eller med potatismos blandat med nyriven parmesanost.

OBS. På bilden till vänster har vi kyckling i stället för revbenspjäll!

 

Barbro Guacceros vintips
Ett smakrikt vin av druvan negroamaro passar fint till. Ett förslag och Copertino (2077), 64 kronor från kooperativet Cantina Sociale.

Elke Jungs vintips
Cautivo Reserva 2008 (5357), Spanien, 89 kr
Côtes-du-Rhône 2010 (2011), Frankrike, 99 kr