Med smak av Bordeaux

Favoritmarkera

För många vinvänner är Bordeaux en trygghet och referens som man gärna återvänder till. Främst märks detta bland oss vars vinintresse startade för två, tre eller fyra decennier sedan då regionen fick betydligt större utrymme bland såväl munskänkar som på Systembolagets hyllor. Den franska referensen, prototypvinet, var allmänt vedertagen och härskande. Men något hände och allt var inte Jacques Chiracs fel då han under 1990-talet började provspränga kärnvapen på Mururoa-atollen.

Under 1960-talet och även under det nästföljande decenniet så fullkomligen exploderade kvalitetsvinproduktionen runtom i världen. Givetvis sneglades det på hur man gjorde i Bordeaux eller andra franska regioner, beroende på vilken vintyp man nu ville skapa. Idag, 40-50 år senare, är Bordeaux långt från en given referens för nyinitierade vinfantaster och de har ingen anledning heller.

Många regioner utanför Frankrike fann sitt alldeles egna uttryck för ett bra tag sedan, i takt med att man lärde känna förutsättningarna och samtidigt producerade vinerna utifrån sina egna smakpreferenser. Idag finns det ingen som helst anledning för en vinproducent i Kalifornien att ängsligt snegla på vad den gamla referensen Bordeaux sysslar med. Det samma gäller vinmakare i Sydafrika, Nya Zealand, Italien och alla andra länder där den så kallade Bordeaux-blenden existerar. Alla har funnit sin egen identitet samtidigt som Bordeaux har genomgått något av en metamorfos själva.

Men om man nu ändå vill prova vin från andra världsdelar, där stilen påminner mycket om det som vi gärna vill uppfatta som typiskt traditionell cabernet-betonad Bordeaux, vart ska man då vända sig?

San Leonardo

Ett vin som överraskar många traditionstrogna Bordeauxvänner är det från den norditalienska producenten Tenuta San Leonardo. Uppe i regionen Trentino-Alto Adige gör man sitt flaggskeppsvin San Leonardo, ett vin som består av mestadels cabernet sauvignon och som backas upp av cabernet franc och merlot. San Leonardo är knappast någon gröngöling på vinscenen. Vinet har producerats i mer än 30 år och görs endast de år när man anser att druvmaterialet är bra nog.

På Systembolaget kan du just nu stifta bekantskap med San Leonardo genom en låda bestående av tre halvflaskor från årgångarna 2005, 2006 och 2007 (9218) för 549 kronor. Dels får du prova årgångsvariation (2006:an är storslagen) samtidigt som du får uppleva husstilen och utvecklingskurvan. San Leonardo lagras två år på franska ekfat, nya såväl som använda. Vinerna integrerar faten väl och de klassiska tonerna av ceder, svarta vinbär och en gräsighet är högst närvarande. Det är aldrig tal om massiva viner utan elegans är ledordet för San Leonardo. Alkoholhalten håller sig runt måttliga 13% vilket märks i den svala men samtidigt strama, örtiga smaken. Det är långt, personligt och väldigt mycket högklassig traditionell Bordeaux för pengarna, även om vinet naturligtvis har en egen identitet (3 x 4).

Guidalberto

Stanna i Italien men bege dig söderut till Toskana. Bordeaux-inspirerade Sassicaia är idag ett av Italiens främsta viner och med det har priset skjutit i höjden. I jämförelse med mången namnkunnig Bordeaux kan prislappen ändå tyckas rimlig. Sassicaia behöver ofta tid för att utveckla de mer klassiska tonerna som vi förknippar med cabernet-dominerade viner från Médoc-halvön i Bordeaux. Det finns enstaka flaskor kvar av vinet i olika årgångar på Systembolaget, men om tusenlappen avskräcker så börja istället med egendomens andravin, Guidalberto (96086). 2010:an kostar 297 kronor.

Även här krävs lagring för att ge vinet en chans att utveckla komplexiteten. Är du nyfiken och intresserad av att prova redan idag så dekantera gärna i god tid. I sin ungdom har Sassicaia/Guidalberto mer tydliga drag av sitt ursprung, något som dock tonas ned med ålder då Bordeaux-känslan dyker upp. 2010 är ett stort år för producenten och jämfört med San Leonardo så är Guidalberto mer massivt, eken tydligare men elegansen är likväl ledordet. Ett vin för Bordeauxvänner att köpa och lagra uppåt decenniet (4).

Clos du Val

Clos du Val och deras 1972:a var ett av de viner som provades blint i Paris 1976, när Kalifornien och de största vinerna från Bordeaux gjorde upp i en blindprovningsutmaning. Vinegendomen grundades av två fransmän som länge sökt efter en lämplig plats där man kunde producera Bordeaux-inspirerade viner. Man fann den i kaliforniska Stags Leap i Napa Valley.

2010 Clos du Val (70486) finns just nu för 249 kronor. En yngling men Bordeaux-attributen finns där, om än med sitt alldeles egna unika uttryck. Försiktig fatlagring med restriktivt bruk av nya fat. Med ålder utvecklar Clos du Val typiska cedertoner, örtiga och gräsiga drag samt den idag lite bångstyriga frukten blir mer klassiskt svartvinbärslik. Visst är det mer volym i smaken men det är lätt att glömma att många Napa Valley-viner har en mycket lång utvecklingskurva och håller lika bra, kanske i vissa fall bättre, än mången Bordeaux. Har du goda möjligheter så lagra gärna uppåt decenniet. Åtminstone om du vill ha mer traditionell karaktär på ditt vin (4).

Fotografier från Tenuta San Leonardo

Författare: Niklas Jörgensen

Lämna ett svar