Grillad fläskkarré med fredagskocken Mattias Larsson

Favoritmarkera

 I sista minuten kan finfin midsommarmat lagas och stå på bordet för fest. En förrätt med festliga inslag av pilgrimsmussla inleder och sedan en grillad fläskkarré. Sommar i kvadrat med vintips i box bara för att dricka vin utomhus inte är detsamma som när man sitter inne. Njut av helgen och försommarens oslagbara dofter och andra intryck!

 

Sallad med kallrökt skinka, grillad pilgrimsmussla och nektarin samt filoncini

Vintips: gärna en trevlig riesling. Torr mosel är ett förslag.

1 nektarin, skuren i 4 klyftor
4 stora pilgrimsmusslor
4 skivor kallrökt skinka
80 g salladskott
4 filoncini
Olivolja
Salt och flingsalt

Vänd nektarinklyftorna och pilgrimsmusslorna i salt och olivolja. Grilla dem hastigt på hög temperatur. Lägg skinkan på tallriken med pilgrimsmusslan och nektarinklygtan ovanpå. Vänd salladen i lite olivolja och flingsalt. Servera med en knaprig filoncini.

 

Grillad fläskkarré med råstekta primörmorötter samt bakad potatis fylld med vitlök och timjan

Vintips: Hidden Rock Petit Verdot Cabernet Sauvignon 2012 (12174) South Eastern Australia 179:- i box, 59 kr i flaska

4 skivor fläskkarré a 160-180 g
½ gul lök, skivad
1 vitlöksklyfta, skivad
Olivolja, Zeta Olivolja Classico
Grovt hackad timjan, salt och svartpeppar

2 bakpotatisar
40 g smör
1 vitlöksklyfta, finhackad
1msk dijonsenap
1 msk pressad citron
Finhackade timjanblad och salt

1 knippe primörmorötter, skalade
1 tsk strösocker
1 msk citron
Olivolja, Zeta Olivolja Classico
Salt

Värm ugnen till 200 C. Marinera fläskkarrén i gul lök, vitlök, timjan och olivolja. Ugnsbaka potatisarna på ett galler i ugnen c:a 60 minuter, tills de är mjuka.

Ta ut och dela potatisarna på hälften. Gröp ur innanmätet och lägg det i en bunke tillsammans med övriga ingredienser till potatisen. Blanda runt ordentligt och stoppa tillbaks potatisröran i potatisskalen. Sätt tillbaks potatisen i ugnen.

Värm en stekpanna till högsta temperatur och stek morötterna i lite olivolja, c:a 1 minut. Häll på socker, salt och citron. Fortsätt stek till vätskan kokat bort och morötterna blivit lätt karamelliserade. Lyft upp morötterna och lägg dem på en assiette.

Salta och peppra karrén, grilla den på hög temperatur c:a 3 minuter på varje sida, till fin färg.

Trevlig helg!

Mattias Larsson, Fredagskocken
Modern Gastronomi

Vintips är boxvin

Topp 10-lista vita och röda boxviner sommaren 2014
Bästa torra boxvinerna våren 2014

Lämna ett svar