Laddar annons
11 Jul, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Hur du får köttet perfekt stekt

Jonas Alwin vet hur man lagar mat och han har med många år i branschen en gedigen erfarenhet av att kombinera vin och mat. Här delar Jonas med sig av sina bästa tillagningstips till Vinbankens läsare. Vi tackar Jonas hjärtligast.

 

Såhär får du ditt kött perfekt stekt

Många är ofta rädda för att tillaga filéer/kött med risken av att stå med hakan i hand om köttet smakar torrt och segt. Den stora hemligheten i ett saftigt kött är att på låg temperatur (aldrig över 120 grader) tillaga köttet till dess optimala kärntemperaturpunkt.

Kött skall ALLTID stekas färdigt i ugn, inte i stekpappan.

Värmen från pannan är för varm, helt enkelt. Stekpanna används endast till att bryna på köttet och att ge det en yta och därmed lite extra smak.

 

Jonas Alwin skriver om mat och dryck för tidningen Metro

En annan förutsättning för bra kött är att det är välhängt. Fråga din lokala köttproducent om mörheten i köttet. Bra grundtips är att välja butik som kan sitt kött.

Du kan alltid möra kött på egen hand med syra (vin, citron eller vinäger).

En viktig sak att tänka på är att köttets celler och membran spricker vid temperatur över 60 grader vilket medför att köttsaften i cellerna rinner ut och köttet blir torrt. därför - en bra digital köttermometer ett måste.

Det krävs många års erfarenhet att känna köttets stekgrad med bara handen och idag jobbar egentligen alla kockar med en bra termometer. Att misslyckas med en helstekt oxfilé för man struntade i termometer känns lite som att vaska champagne. En termometer är ett värdigare sätt!

Följande kärntemperaturer ger ofta ett perfekt stekt kött

Filé av nöt                    58-60 grader

Filé av vilt                     56-58 grader

Filé av lamm                59 grader

Filé av struts                 56 grader

Filé av känguru            55 grader

Filé av kyckling            60 grader

Filé av Ripa                  58 grader

Filé av Fasan/Orre       57 grader

 

Tänka på att alltid låta köttet vila i folie lika lång tid som köttet steks i ugn och att temperaturen i köttet stiger med 2 grader. Så vill du ha ditt kött till 58 grader skall du ta ut det vid 56 grader.

 

Skribent: Jonas Alwin