Röttorps Bästa med grillrökig Syrah

Favoritmarkera

En grillrökig syrah, nioårig chenin blanc, Churchill’s LBV, billigt bra rosébubbel, stor aussicabernet med mognad, fruktig cabernetbox och en vildsvins riesling är nya vintips denna vecka.

Nya viner v33 2014 på Röttorps Bästa

Helderberg Bushvine Shiraz, 2013 för 95 kronor är en härlig lätt rökig syrah i nordrhônesk stil. Syrahdruvan kom ganska sent till Sydafrika, trots att den klimatmässigt passar väl på många håll där. Idag finns många bra och som detta, fyndigt prisvärda Syrahviner. Bra längd och trevligt långt slut och aningen övertydlig Syrah. Passar bra även till grillen när man vill ha något smakrikt.

Nioårig ung Chenin Blanc

Langlois-Chateau Vieilles Vignes, 2005 för 179 kronor är en läcker stor chenin blanc från Loire med mognad och utveckling. Samtidigt har den på denna vintyps vis stor mycket fräsch ungdomlig syra och storslagen lång framtid för vidare utveckling. Mycket intressant vintyp att utöka sina vinösa erfarenheter med, till riktigt hyggligt pris dessutom. Kräver bara lite framförhållning, ligger i BS och Du beställer den på nätet en vecka innan till Din butik. Stort vin att ha i källaren, då slipper man framförhållningen.

Graham blev Churchill

Churchill’s Late Bottled Vintage, 2008 för 169 kronor är en utmärkt ofiltrerad LBV med klassiskt stort innehåll och längd. Kan lagras och växer en hel del med 5+ år i källaren. Även en härlig upplevelse idag för alla portvinsdiggare till ostbrickan eller frukt och mandelefterrätter. De yngsta portvinshuset i klassisk mening skapades av Johnny Graham, sonen till den Graham som sålde den gamla familjefirman Graham’s till Symingtonfamiljen. Han ville kalla det nya huset för Graham’s men det godkände inte Symingtons som just hade köpt det varumärket. Hans fru var en Churchill så det fick bli namnet på det nya portvinshuset. Gör en hel del bra port. Jag tycker deras LBV är den över åren allra mest konkurrenskraftiga.

Billigt bra Rosébubbel

Pata Negra Rosado Brut kostar bara 65 kronor och är ändå ett friskt just rosébubbel med hygglig balans, syra och torrhetsgrad, med en liten uppfriskare i slutet. Går bra även till sallader och lätta sommar rätter. I min smak ett bra vin i väl utstyrd flaska.  

John Riddoch med ålder

Wynns John Riddoch Cabernet Sauvignon, 2003 kostar som elvaåring 555 kronor.  En av de stora aussicaberneterna från den röda jorden i Coonawarra.  Stor och läcker med mognadskomplexitet och fantastiskt rikt långt slut nu och stor framtid. Riktigt lysande vin med storhet till mäktiga och finstämda rätter. Stort att kunna köpa detta klassiska vin så pass utvecklat. Men tillfälligt vin och få flaskor kvar.

Fruktig chilensk cabernetbox

Viña Maipo Cabernet Sauvignon, 2013, 184 kronor för 3l är en just fruktig bra cabarnetbox för en billig slant. Av de billigare boxarna är idag i min smak flera av de chilenska i topp genom sin rena fruktighet och frånvaro av sötbrända toner. Svartfruktig ton med karaktär av druvan och hygglig genomklang i den justa eftersmaken med en tuch av stramhet i slutet, som matviner skall ha.

Vildsvins riesling

Wildboar’s Rock Riesling, 2013 är en 3lbox som kostar 199 kronor. Billigare än så kan inte en hygglig rieslingbox vara. Frisk trevlig enkel tysk torr riesling hela vägen, med bra längd och just eftersmak. Mycket användbart vitt torrt vin och bland de bästa boxarna i prisläget. Till vildsvin väljer jag nog ändå rött.

Lämna ett svar