Fredagskocken gillar Karl Johan – Kungen av svamp

Favoritmarkera

Vem är kungen av svamp? För mig så står i alla fall Karl Johansvampen och de gula kantarellerna på toppen och slåss om titeln. Men inte långt bakom finns ju trattkantarellerna, trumpetsvampen och många fler. Idag så serverar jag i alla fall en snabb och supergod Krämig Karl Johansvampspaghetti med saltig pancetta och persilja.

Till det blir det en smakrik och superprisvärd shiraz. Förrätten av krispiga grönsaker och räkor toppas med en riktigt god ingefärsdoftande sötpotatiscreme. Det matchar jag med ett bubblande, härligt vin i magnumflaska. Ha en kul helg, från Mattias!

Räkor i grönsaksvinägrett med sötpotatiscreme
Vintips: Se förra veckans vinköpslista, v 34 där två superfina bubbel listas.

200 g skalade räkor
100 g blekselleri
100 g gurka
2 tomater
½ rödlök
flingsalt
1 msk svensk senap
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk färska timjanblad
3 msk olivolja

Sötpotatispuré (räcker till 8 portioner)

350 g sötpotatis
25 g ingefära
2 tsk pressad citron
1 msk+½ dl rapsolja

salt

Värm ugnen till 175 C. Skala och tärna sötpotatisen i 2 cm stora bitar. Blanda den med 1 msk olja och ugnsbaka c:a 15 minuter tills den är mjuk. Kyl ner potatisen och lägg den sedan i en matberedare. Skala och riv ner ingefäran och häll ner citronjosen. Mixa och tillsätt ½ dl olja droppvis till en slät puré. Smaka av med salt.

Fintärna selleri, gurka, tomat och finhacka rödlöken. Blanda samtliga ingredienser till vinägretten och blanda med räkor och grönsaker, smaka av med flingsaltet.

Servera räksalladen i en liten djup tallrik eller skål och toppa med sötpotatiscremen.

Krämig Karl Johansvampspaghetti med pancetta och persilja
Vintips: Satsa på en Châteauneuf-du-Pape Frankrike om ni ställer till med fest!. Budgetval:Reserve du Vieux Noir 2012 (2212), Cahors Frankrike, 69 kr

400 g färsk spaghetti
150 g pancetta alt skinka i bit
400 g Karl Johansvamp
2 vitlöksklyftor
4 dl vispgrädde
2 msk hackad persilja

olivolja, salt och svartpeppar

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och kyl ner den snabbt under rinnande vatten.

Tärna pancettan i små tärningar och stek de knapriga på medelhög temperatur. Lägg pancettan sedan på ett dubbelvikt hushållspapper så att de får rinna av.

Värm en panna till högsta temperatur. Ansa och tärna Karl Johansvampen och bryn den i olivolja. Finhacka och lägg i vitlöken och häll ner grädden. Koka ihop svampgrädden ca 2 minuter och blanda sedan ner pastan. Koka upp och smaka av med salt och svartpeppar.

Servera den krämiga Karl Johansvampspaghettin i stora djupa tallrikar och strö över persiljan och pancettan.

Lycka till och ha en kul helg,

Mattias Larsson, Fredagskocken
Modern Gastronomi

 

Lästips: Mat och vin gillar toppmurkla &  Vin till svamp.

Kommentera