Billig lyx med Fredagskocken Mattias Larsson

Favoritmarkera

Servera en middag som smakar mer än vad den kostar, är det möjligt? Svaret på frågan är ja, det går att laga det där extra lyxiga bara råvaran är den rätta.

Här är en något billigare meny utan att för den sakens skull tulla på de extra goda smakerna.

Recepten ger blir mustiga, fylliga smakeroch passar brar till värmande goda rödviner. Nu är hösten här (nåja, snart i alla fall)!

Salami med bakade tomater, kronärtskockpesto och grillat bröd

150 g god salami, tunt skivad
150 g coctailtomater
olivolja, salt och strösocker

kronärtskockpesto
2 kokta kronärtskocksbottnar
1 vitlöksklyfta
30 g parmesanost
1 tsk pressad citronjos
3 msk olivolja
50 g pinjenötter
salt

4 skivor vitt surdegsbröd
olivolja, flingsalt och valfria örter
(lämpliga örter kan vara, basilika, rosmarin, oregano, salvia och mejram)

Gör såhär:
Värm ugnen till 100 C. Dela tomaterna och lägg dem på en ugnsplåt med snittytan uppåt. Ringla lite olja över tomaterna och strö på lite salt och socker. Ugnsbaka dem 1 timme.

Tärna kronärtskockan, hacka vitlöken, riv osten och lägg samtliga ingredienser till peston i en mixer och mixa till en grynig röra, smaka av med salt.

Värm en grillpanna eller stekpanna till högsta temperatur. Ringla rikligt med olivolja över bröden och grilla de till fin färg.

Lägg upp salamin på 4 tallrikar, lägg på de bakade tomaterna och en klick av peston. Ringla över lite olja, plocka över lite valfria örter och servera med det nygrillade brödet.

 

Viltköttbullar med gräddsås och rårörda lingon samt potatispuré smaksatt med pepparrot

400 g viltfärs (det fungerar även med nöt- och eller blandfärs)
1 msk ströbröd
3 msk vispgrädde
½ gul lök
2 tsk krossade enbär
2 tsk finhackad rosmarin
1 ägg
salt, svartpeppar och smör
2 dl vispgrädde
2 dl mörk kalvfond (dock ej koncentrerad)
2 tsk äppelmos

300 g skalad potatis (mjölig sort, typ King Edward eller Mandel)
1 1/2 dl mjölk
40 g smör
2 msk riven pepparrot

Till servering;
Rårörda lingon

Gör såhär:
Lägg ströbrödet i en bunke och blanda med grädden. Finhacka löken och fräs den mjuk tillsammans med en liten klick smör på medellåg temperatur.

Lägg ner löken i bunken tillsammans med enbär rosmarin ägg och färs. Blanda ihop alltsammans och smaka av med salt. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Rulla rejäla köttbullar och bryn i smör till fin färg. Häll på grädden och fonden och koka några minuter tills ca ¾ återstår Tillsätt äppelmoset i såsen och smaka av med salt.

Koka potatisen mjuk i vatten och häll direkt därefter bort vattnet. Koka upp mjölk och smör i en kastrull. Pressa potatisen och vispa snabbt ihop smör-mjölken med potatisen. Blanda potatispurén med pepparroten precis före servering och smaka av med salt.

Servera köttbullarna i gräddsåsen tillsammans med potatispurén och med rårörda lingon.

Nu kör vi!
Mattias
Modern Gastronomi

Tack för bildlån: Polarica, på vars sida ni även hittar recept på viltköttbullar

Kommentera