Röttorps Bästa med elegant Grüner Veltliner

Favoritmarkera

Elegant grüner veltliner, utmärkt nytt Rhônevin, en halvtorr tysk riesling, sydafrikanskt rosébubbel, nytt lyxtoppvin från Marche, och tre just nu utmärkta boxar är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

Nya viner v42 2014 på Röttorps Bästa

Domäne Wachau Grüner Veltliner Smaragd Achleiten, 2013 för 179 kronor. Delikat och finessig GV med längd och stort framtida liv från toppvingård, Achleiten,  i vackra Wachau alldeles intill Donau. Ovanligt trevligt redan idag med ungdomlig charm. Lanserades bland de tillfälliga nyheterna nu i oktober tillsammans med riesling från samma producent, vingård och år.

Utmärkt ny Rhône

Mont-Redon Réserve Rouge, 2013 för 105 kronor. En riktigt bra Côte de Rhône från betydande vinhus i Chateauneuf-du-Pape. Det är appellationen för de viner som växer precis utanför CnPgränsen. Tätt och rikt i ung välbalanserad stil för denna nya årgång. Bra redan idag och växer med lagring.

Halvtorr riesling

Kloster Eberbach Riesling Kabinett, 2013 för 99 kronor är en klassik frisk och trevlig halvtorr riesling från Rheingau. Den tredje unga nyheten denna vecka på Röttorps Bästa. Det kommer två till bland boxarna.

Rosébubbel

Krone Rosé Cuvée Brut, för 99 kronor har en gulaktig elegant roséfärg, som äkta roséchampagner ofta har. Bra mousserande rosé med längd och lite finess för mycket lätta rätter eller som drink eller aperitif, från Sydafrika.

Nytt lyxtoppvin från Marche

Campo San Giorgio Conero Riserva, 2009 för 395 kronor. Ett nytt vin och ett av de allra bästa någonsin från östra Italien. Tät rik viss mognadskomplexitet, och stort i mycket modern generös stil för området. Ganska tillgängligt redan nu och växer nog mycket med lagring. En lättbegriplig vinhöjdare i lyxklassen från vinhuset Umani Ronchi.

Röd box för allt och alla

Ramos Reserva box, 2013 för 225 kronor per 3l. Nya årgången 2013 är på ingång av detta kompletta balanserade rödvin. En välbyggd box med betydande längd, bra klangfärg och struktur till allt och alla. Det perfekta röda husvinet.

Äldsta röda premiumboxen håller stilen

Roodeberg, 2012 för 275 kronor per 3l är den premiumbox som hängt med längst. Snyggt, ”riktigt” vin i medelfyllig stil, med nyanserade toner och bra struktur.

Torrontésbox

Ecologica Torrontés Chardonnay, 2013 för 199 kronor per 3 liter. Till 60 % gjort på den inhemska argentinska druvan Torrontés, resten chardonnay. Torrontés ger en lätt aromatisk ton åt vinet och chardonnay bidrar med lite bredd och rikedom. I kombination med bra slutton och syra är det ett särskilt bra vin till många asiatiska smaker.

Lämna ett svar