Röttorps Bästa med biodynamisk fruktbomb

Favoritmarkera

Biodynamisk fruktbomb, just chilensk pinot, liten och härlig vit bourgogne, långlagrat balanserat bubbel, lyxig mineralisk Nahe riesling, verdicchiobox och stor gigondas för källaren är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

 Nya viner v44 2014 på Röttorps Bästa

Coyam, 2011 för 179 kronor. En chilensk fruktig laddad bordeauxblend plus syrah med stor komplexitet och laddning. Härligt och generöst med bra struktur utan sträva toner.  Gillar Du måttligt hårda viner med stor generositet och samtidigt har krav på välbyggd komplexitet är detta ett toppvin,  i BS.

Just chilensk pinot

Duette Premium Pinot Noir, 2013 för 99 kronor är en riktigt bra pinot noir till måttligt pris. Torra och fruktiga bra toner i medelfyllig stil från svala vindistriktet Casablanca i Chile. Bra gåsvin.

Liten och härlig vit bourgogne

Bourgogne Blanc Jurassique, 2013 för 99 kronor är vinhuset Brocards bourgogne från området alldeles utanför chablisdisriktet. Riktigt bra i denna årgång med rik bourgognekänsla , bra syra och härlig längd. En fyndigt liten vit bourgogne.

Långlagrat balanserat bubbel                                                                                 

Rotari Brut Riserva, 2010 för 99 kronor är som vanligt friskt fruktigt och trevligt med bra balans och lite kraft med längd och en tuch av mineral. Bland de bästa mousserande kring hundringen och även användbart till lättare maträtter på fisk och skaldjur. Lagras innan degorgeringen länge på sin fällning vilket är ett av skälen till att den har bra komplexitet och balans.

Lyxig mineralisk Nahe riesling

Gut Hermannsberg Traiser Bastei Riesling Trocken Grosses Gewächs, 2012 för 339 kronor är veckans nya vita lyxvin. Kommer från det lilla distriktet Nahe söder om Rheingau där en handfull riktigt bra producenter gör stordåd med mineralisk riesling. Här är en sådan i delikat riesling stil, betydande storhet och precisa toner. Lika bra som namnet är långt, kommer att växa ytterligare med lagring.

Verdicchiobox

Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico, 2013 för 199 kronor per tre liter. Friskt och lättsamt med trevlig lång eftersmak. Denna årgång har restsockret på lite väl höga 6 gram och aningen mindre koncentration. Ändå bra vin som varit ännu bättre tidigare.

Stor gigondas, mest för källaren

Château de Saint Cosme Gigondas, 2012 för 249 kronor är en stor, nyanserad, rik och balanserad Gigondas från södra Rhône. Ännu lite outvecklad och mycket lovande för lagring. Ta fram om 5-15 år och njut till en festmåltid med chateaubriand eller liknande.

Lämna ett svar