Laddar annons
5 Nov, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med spanskt toppvin

Ett spanskt toppvin, maffig vit bourgogne, halvtorr Moselriesling, långlagrat sött muscatvin, billig bra rosé, stor mogen röd lyxbourgogne, ständigt seriös röd box och torr rieslingbox är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

 Nya viner v45 2014 på Röttorps Bästa

Baron de Ley Reserva, 2009 för 108 kronor är en lysande bra modern rioja med alla fördelarna från traditionerna med mognad och djup i detta framgångsrika vindistrikt i kombination med modernitetens spänst och finess. Ett toppvin i sin prisklass.

Maffig vit bourgogne

Ladoix Le Clou D'orge Domaine Gagey, 2011 för 199 kronor är en rik chardonnay med komplexitet, bra balans och syra och även betydande framtid. En härligt maffig vit bourgogne från toppvinhuset Jadot som växt i den lite mindre kända byn Ladoix. Den ligger i nordligaste delen av Côtes de Beaune på nordost sidan av berömda Cortonkullen. Utmärkt pris för en så mäktig vit bourgogne till smakrika fiskrätter med stora såser.

Halvtorr Moselriesling

Moselland Riesling Spätlese, 2012 för 68 kronor.  En alldeles utmärkt bra och billig liten halvtorr moselriesling från bra kooperativ. Frisk syra balanserar väl de 38 gr socker som inte jäst ut till alkohol. Bra vin till bärefterrätter mm.

Långlagrat sött muscatvin                                                                                        

Moscatel de Setúbal, 2008 för 65 kronor per halvflaska. Ett rikt och generöst sött vitt starkvin från mellersta Portugal på muscatdruvor. 17,5 % alkohol och hög sötma från ojäst druvsocker med bra balanserande syra och rätt många år på nacken. Härligt annorlunda vin till smakrika efterrätter och utomordentligt i sitt prisläge

Billig bra rosé

Pata Negra Rosado Brut för 65 kronor är det bästa torra billiga rosébubblet just nu. Riktigt bra vin som även fungerar som ett utmärkt rosévin till lättare mat.

Stor mogen röd lyxbourgogne

Pommard Premier Cru Louis Jadot, 1997 är för 449 kronor en stor generös mogen bourgogne med grepp och betydande nyanser hela vägen. Ett lysande tillfälle att smaka en lyxig mogen bourgogne till i sammanhanget rimliga pengar för finare kötträtter. En sjuttonåring helt utan ålderskrämpor.

Ständigt seriös röd box

Barone Ricasoli Formulae, 2013 för 239 kronor per 3liter har varit och är fortfarande en av de bästa seriösa röda boxarna. Som alltid ganska rikt och välstrukturerat matvin även i denna årgång. Kanske något lägre koncentration nu men håller stilen.

Torr rieslingbox

Wildboar's Rock Riesling, 2013 för 199 kronor per 3liter är en frisk och trevlig torr riesling hela vägen med lite eftersmak och just slut. En av de allra mest prisvärda vita torra boxarna just nu.