God kaka för snabb energi. Energikaka passar alla, som något gott till eftermiddagskaffet eller efter ett träningspass.
Laga Barbros grymt goda energikaka med choklad som egentligen passar när som helst.
Servera kakan efter maten till ett glas sött vin är extra fest. Kanske ett orange vin somTokaji eller ett mörkt, lätt kryddigt vin som smakar av fikon och dadlar.
RECEPT | Energikaka med choklad
1 dl mandel
1 dl hasselnötter
1 dl jordnötter
1 dl hackad torkad aprikos
1 dl hackade fikon
1 dl honung
1 dl russin
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl tranbär
4 msk kakao
3 äggvitor
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Hacka nötterna grovt för hand eller i en matberedare och lägg i en stor skål. Hacka aprikoser och fikon grovt och tillsätt dem.
Mät upp honung, russin, solrosfrön, sesamfrön, pumpakärnor, tranbär, kakao och äggvitor i skålen och blanda runt till en tjock grynig smet. Bred ut smeten, ca ett 1 cm tjockt lager, på ett bakplåtspapper (ca 30 x 40 cm) på en ugnsplåt.
Ett tips är att trycka ut degen med ett till bakplåtspapper över smeten så att den inte fastnar i händerna.
Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Ta ur plåten och skär energibarerna i lagom portionsbitar. Låt svalna. Förvara i lufttät burk. Du kan också slå in dem individuellt i folie.