Grymt god – energikaka med choklad

Favoritmarkera

Hoppsan, idag har kocken försovit sig varför snabba puckar för energi gäller. Lägligt till helgen kan säkert  fler än den sömniga kocken komma att behöva ett ordentligt energitillskott. Energikaka passar alla efter “bus eller godis”, halloweenfirande eller mer stillsam Allhelgonahelg med reflektion och eftertanke.

Laga Barbros suveräna energikaka med choklad som passar när som helst egentligen och serveras kakan efter maten passar ett glas sött vin perfekt. Vinet från Tokaj är gyllengult, precis som helgens oranga-tema. Vinförslag nummer två är mörkt, lätt kryddigt och smakar av fikon och dadlar.

Trevlig helg!

Energikaka med choklad

1 dl mandel
1 dl hasselnötter
1 dl jordnötter
1 dl hackad torkad aprikos
1 dl hackade fikon
1 dl honung
1 dl russin
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl tranbär
4 msk kakao
3 äggvitor

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Hacka nötterna grovt för hand eller i en matberedare och lägg i en stor skål. Hacka aprikoser och fikon grovt och tillsätt dem.

Mät upp honung, russin, solrosfrön, sesamfrön, pumpakärnor, tranbär, kakao och äggvitor i skålen och blanda runt till en tjock grynig smet. Bred ut smeten, ca ett 1 cm tjockt lager, på ett bakplåtspapper (ca 30 x 40 cm) på en ugnsplåt.

Ett tips är att trycka ut degen med ett till bakplåtspapper över smeten så att den inte fastnar i händerna.

Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Ta ur plåten och skär energibarerna i lagom portionsbitar. Låt svalna. Förvara i lufttät burk. Du kan också slå in dem individuellt i folie.

Vin till

Sauska Late Harvest Cuvée 2003 (76920), Ungern, 249 kr för 500 ml
Den rika citrussmaken med inslag av aprikos gör sig mycket bra till mörk choklad, nötter och russinsmaken i kakan ovan.
(detta vin ligger i beställningssortimentet)

Allesverloren Fine Old Vintage 2009 (12109), Allesverloren, Sydafrika, 145 kr för 750 ml
Ett vin som finns i ordinarie sortiment. Smakar härligt av kakao, lakrits, kryddor, fikon och dadlar.

Kommentera