Fin helgmeny på mindre än 1 timme - ja det fungerar. Nog för att jag älskar att stå vid spisen även när jag är ledig men många gånger finns det så mycket mer man vill hinna med.
Jag vill aldrig tumma på varken smak eller kvalité och det går att få ihop den ekvationen. Här kommer en supergod meny med fina råvaror som du lagar på mindre än 1 timme.
Gratinerad chevre med hjortronvinägrett
Vintips:Gewurztraminer Réserve 2013(5244), Gustave Lorentz, Alsace Frankrike, 99 kr
4 skivor chevre, ca 200 g
4 brödskivor
2 tsk flytande honung
3 msk rårörda hjortron
1 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
50 g plockad valfri sallad
salt
Värm ugnen till högsta grillvärme. Lägg chevren på brödskivorna, ringla över honungen och gratinera till fin färg.
Blanda hjortron, vinäger och olja och smaka av med salt.
Blanda hjortronvinägretten med salladen och lägg den på 4 tallrikar. Lägg sedan på den nygratinerade chevren.
Stekt majskycklingbröst och papardelle med soltorkad tomat, vitlök, örter och peccorino-ost
Vintips: Campolieti Ripasso 2012 (6792), Luigi Righetti, Veneto Italien, 99 kr. Vinet finns även i halvbutelj, suveränt bra. Senaste ny-årgångsprovning visade på ett bättre balanserat vin än tidigare år (enl. redaktören).
600 g majskycklingbröst
olivolja och salt
4 vitlöksklyftor
130 g soltorkade tomater
3 salladslökar
1 msk finhackad dragon
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad basilika
400 g torkad papardelle
olivolja, salt
60 g peccorino-ost
Värm ugnen till 150 C och en stekpanna till högsta temperatur.
Salta kycklingen och bryn den ett par minuter i olja till fin brynt färg.
Lägg kycklingbrösten i en ugnsfast form. Ugnsbaka kycklingen 15- 20 minuter tills kärntemperaturen är 67 C.
Finhacka vitlöken, strimla tomaterna och salladslöken.
Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
Värm en stor stekpanna till högsta temperatur och fräs pastan tillsammans med tomat, vitlök, salladslök och örter i rikligt med olivolja. Smaka av med salt och servera därefter i stora djupa tallrikar.
Hyvla till sist över peccorino-osten.
Smaklig måltid!
Mattias Larsson, Fredagskocken
Modern Gastronomi
Foto: frkdill.bloggspot.com[/caption]