Laddar annons
12 Dec, 2014

Glöggfest, fredagskocken Mattias Larsson tipsar

Jag har testat en hel del glögg i veckan och till dessa har jag lagat tre matchande små tapasrätter. Om du vill skapa dina egna tapas till glöggen så kommer här ett par tips.

Glögg tycker om att möta kryddiga smaker, rökta smaker, salta smaker och gärna med ganska mycket sötma. Glögg trivs också väldigt bra tillsammans med citrus men inte om för hög syra så använd gärna bara det yttersta skalet av citrusfrukterna som smaksättning.

Glöggtips: Glögg 2015 - årets bästa!

Glöggfest med glöggtapas

Tonfisk ”pastrami” med russin, mandel, chili och koriander
Blåmögelost på pumpernickel med vinägrett av hasselnötter och torkade fikon
Serranoskinka med pepparrotscreme, honungssyltad gurka och krutonger

Tonfisk ”pastrami” med russin, mandel, chili och koriander
150 g färsk tonfisk
liquid smoke
salt, grovmalen svartpeppar, paprikapulver och olja

½ äpple
¼ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 chili
50 g russin
50 g skalad mandel
2 msk äppelcidervinäger
½ dl socker
1 msk finhackad koriander
salt

Skär tonfisken i kuber om ca 2 cm i diameter. Häll lite i liquid smoke på en tallrik och marinera tonfisken 30 minuter, vänd kuberna med jämna mellanrum på tallriken. Salta tonfisken och vänd den sedan i lika delar paprikapulver och grovmalen svartpeppar. Tonfisken ska vara helt täckt av kryddorna. Värm en stekpanna till högsta temperatur och stek snabbt i olivolja, cirka 10 sek på varje sida, kyl ner.
Fintärna äpplet, finhacka lök, vitlök, chili och mandel. Blanda alltsammans i en kastrull med vinägern och sockret. Koka kraftigt cirka 5 minuter och smaka av med salt. Kyl ner och blanda ner koriandern.
Sätt tonfiskbitarna på tandpetare och servera med russin- och mandelröran.

Blåmögelost på pumpernickel med vinägrett av hasselnötter och torkade fikon
100 g blåmögelost
4 bitar pumpernickel
25 g rostade hasselnötter
2 torkade fikon
1 msk balsamicovinäger
1 ½ msk rapsolja
lite salladskott och salt

Fördela osten på pumpernickelbröden. Hacka nötterna grovt och fintärna fikonen. Blanda nötter och fikon med vinägern och oljan, smaka av med salt. Lägg några salladsskott på osten och ringla vinägretten över.

Serranoskinka med pepparrotscreme, honungssyltad gurka och krutonger
50 g gurka
1 msk flytande honung
1 msk pressad citron

1 ½ msk riven pepparrot
100 g cream cheese
4 skivor serranoskinka
½ dl krutonger
kryddkrasse och salt

Skala och fintärna gurkan. Blanda samman citron och honung och lägg ner gurkan. Smaka av med salt.
Blanda pepparroten med cream cheesen och smaka av med salt. Lägg upp 4 småskålar med pepparrotscremen i botten, lägg på skinkan, den marinerade gurkan och krutongerna. Avsluta med att plocka över lite krasse.

Trevlig 3:e advent,
Mattias Modern Gastronomi