Laddar annons
16 Jan, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Laga två rätter till helgen med Fredagskocken

Veckans förrätt är enkel att laga med smak av vad jag skulle kalla för rena, lätta, naturliga och friska smaker. Tonfisken serveras helt rå smaksatt med lite salt och dill.

Kålrabbi, kungen av sensommargrönsaker smaksätts med lite syra i form av nypressad citron och för att runda av med lite sötma så fick ett aromatiskt äpple hänga med på vägen.

Vinet, ja ungefär likadant, rent, lätt, friskt och med liten fin frukt. Varmrätten är å andra sidan lite mer smakrik och framförallt väldigt örtig.

Syrlig och krämig cous cous nyanseras av dill, persilja och vitlök. Säsongens bästa bönor kokas lätt och marineras med citron, äpple, dragon och rosmarin.

Fläskfilé smaksätts på enklaste sätt med salt och peppar och bryns ordentligt för att just smaka brynt fläskfilé och ingenting annat. Vinet smakar mycket och örtigt. Laga menyn, prova vinerna därtill och smaka. Glad helg från Mattias!

Saker och ting förändras. VIKTIGT Per i dag, 2017-07-24 har Vinbanken publicerat följande:

Vin till tonfisk finns ej - Vinbanken vägrar tipsa

Tunt skivad tonfisk med syrlig kålrabbisallad, dillolja och krutonger

150 g rå tonfiskfilé, frusen
flingsalt

kålrabbisallad
1 kålrabbi a ca 300 g
1 rött aromatiskt äpple
1 msk pressad citronjos
1 tsk färsk riven ingefära
salt

krutonger
1 skiva formbröd
olivolja och salt

dillolja
2 msk rapsolja
2 msk hackad dill

Skiva den frusna tonfisken lövtunt och lägg ut på 4 tallrikar.

Skär av den nedersta cm från kålrabbin och skala den. Riv eller finstrimla kålrabbi och äpple, marinera dom i citron och ingefära, minst 10 minuter före servering.

Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Skär tunna stänger eller små kuber av formbrödet, stek de knapriga i olja och smaka av med salt. Lägg sedan upp krutongerna på ett dubbelvikt hushållspapper så att de får rinna av.

Mixa oljan med dillen.

Strö flingsalt över tonfisken, krama ur lite vätska från kålrabbisalladen och lägg ovanpå tonfisken. Ringla runt dilloljan och strö över krutongerna

Grillade fläskfiléspett med krämig cous cous samt bönor och äpple i örtig citrondressing
vintips: Dolce Vita Monica (3745) Monica di Sardegna Italien 49 kronor

800 g fläskfilé
salt, svartpeppar och olja

krämig cous cous
200 g stor cous cous
2 vitlöksklyftor
2 dl matlagningsyoghurt
1 msk hackad persilja
1 msk hackad dill
salt

150 g hari couvert
150 g vaxbönor
½ äpple
1 citron
2 msk olivolja
1 msk flytande honung
1 msk hackad dragon
1 msk hackad rosmarin

Koka upp rikligt med saltat vatten och häll ner cous cousen. Koka 15 minuter tills grynen är genommjuka och häll bort vattnen, skölj grynen snabbt kalla under rinnande vatten och låt de rinna av ordentligt. Finhacka vitlöken och blanda med yoghurt, örter och cous cousen.

Koka upp saltat vatten och förbered en bunke med isvatten. Snoppa bönorna och koka de kraftigt i ca 3 minuter, lyft ur bönorna och sänk ner dom i isvattnet. Häll bort vattnet från bönorna och låt dom rinna av ordentligt. Fintärna äpple och blanda med citron, olja, örter och bönor.

Putsa bort senor och hinnor från fläskfilén och skär den i 1-2 cm stora kuber. Trä kuberna på 4 grillspett, salta och peppra dom. Värm en stekpanna till högsta temperatur och bryn de i olja ca 1-2 minuter på varje sida till fin brynt yta och då dom är ljust rosa i mitten.

Lycka till,
Mattias LArsson, Fredagskocken
Modern Gastronomi

Bild på couscous, stort tack till Vegofamiljen!