sportlovsmat och dryck med-vinbanken

Sportlovsmat och dryckestips

Favoritmarkera

Vad är sportlovsmat egentligen? Lättlagat men festligt, enkelt att stoppa ner i ryggsäcken, billigt och barnvänligt? Pizzabullar och chokladdrinken lumumba passar inte så bra ihop men går garanterat hem på sportlovet. Vi bjuder på några sportiga dryckestips också.

När barnen var små åkte vi till Sälen varje sportlov. Och varje gång lagade jag tre middagar för åtta personer och min bästis gjorde detsamma. På plats i stugan var alla middagar redan klara, en kväll gick vi på restaurang. Präktigt men praktiskt.

Här kommer några gamla godingar, att förbereda innan eller laga i stugan.

Pizzabullar med vuxensmak

1 rulle färdig pizzadeg eller gör egen om du har tid
1 gul lök, finhackad
10 champinjoner, hackade
3 msk philadelphiaost eller creme fraiche
½ paket bacon, finhackad
1 msk torkad oregano
100 gr riven västerbottenost
1 riven mozzarellaboll
salt och svartpeppar
Ägg att pensla bullarna med

Pizzabullar med svamp och Västerbottensost

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Stek löken på medelvärme tills den är genomskinlig. Tillsätt champinjonerna och fräs dem tills det mesta av vätskan är bort. I med bacon och stek en stund. Låt detta svalna något och blanda sedan ner övriga ingredienser. Spara lite Västerbottensost.

Rulla ut degen och fördela fyllningen jämnt. Rulla ihop och skär i skivor, cirka 2 cm tjocka. Lägg på bakplåtspapper eller i bullformar och pensla med uppvispat ägg. Strö den sista osten över. Baka i ugnen cirka 10-12 minuter tills bullarna fått färg. Låt svalna på galler.

Lästips, fler förslag på vin som passar till champinjoner.

Öltips att dricka till

Oppigårds Dalalager Ekologisk (89149), 19:90 kr för 330 ml. EKO

Maltig, söt touch med balanserad närvarande beska, inslag av citrus och honung. Trevlig, smakrik och toppöl till mat.

Kyckling i långpanna – 4 portioner

Så underbart att bara “slänga” ned allt i en stor form och in i ugnen. Hur enkelt som helst och ändå blir det suveränt gott.

8 kycklinglår
En hel vitlök, delad i klyftor
500 g delikatesspotatis, delade
1 aubergine, i stora kuber
3 tjocka skivor surdegsbröd, skurna i kuber
300-400 g körsbärstomater, gärna med stjälk kvar för att det ser så fint ut
1 hel citron i klyftor
färsk örtkrydda efter smak
olivolja
2 dl kycklingbuljong, alt fond och vatten
salt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg allt i en stor form. Rör runt och se till att kycklingen ligger överst när formen går in i ugnen. Stek i 20 minuter.

Sänk sedan värmen till 180 grader och låt stå i ytterligare 30 minuter tills kycklingen är gyllengul och grönsakerna är mjuka.

Vintips till kyckling – rött och vitt

Cigarra Shiraz Tinta Barroca 2017 (2565), 69 kr

Medelfyllig. Mörk frukt, körsbär, stram tendens av mandel.
Trevligt rött till middagsbordet. Kan även passa köttfondue.

Conde Valdemar Gran Reserva 2011 (12601), 149 kr

Medel/fyllig. Fruktig smak av mogna körsbär och plommon, inslag av russin, fikon och kryddor. Fat. Nyanserad och balanserad. Lång eftersmak. Sportlovets snygga röda!
Omdöme: Topptrevlig Rioja med ålder och stil. Vinet är balanserat och har en stil som passar till många rätter gärna i festliga recept, men också till en mustig ragu eller varför inte ostbricka.

Mauro Chardonnay 2018 (32008). EKO, 89 kr. Vitt.

Torr, medelfyllig, gula-fruktig smak av mango och mandarin med inslag av örter och vanilj samt en lätt fetma. Smakrik, solgul och generöst enklare vin med den äran.
Passar till: Vardagsrätter med skaldjurspasta eller kycklingrätter kryddade med citrus eller saffran alt ingefära. Matiga sallader gör sig utmärkt, som Ceasarsallad. Fungerar också som glasvin och till ost.

Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon 2019 (2234), 79 kr

Torr, medelfyllig. Frisk av krusbär och fläder, vit vinbärsbladssmak och solig citron plus hintar av lime. Bra längd.
Lagar ni kycling med frukt eller varför inte citronbakad kyckling är det här rätt vin.

Rött vin för soffhäng

 Castelforte Corvina Veronese 2016 (23072)

Cantine Riondo, Veronese Italien, 79 kr
Smak: Söt. Lätt/medelfyllig, bärig smak av körsbär, lakrits och choklad.
Okomplicerade vinet för soffhäng med extra allt.

Drink/dessert – Lumumba

Det sägs att drinken Lumumba har fått sitt namn efter den förste demokratiskt valde presidenten i Kongo, Patrice Lumumba. Det hade jag ingen aning om när jag förtjust drack den här drinken i Åres nattliv på det ljuva 80-talet. On the rocks! Life rocks!

Spriten kan man välja efter smak, det är lite oklart vilken sort som ingår i grundreceptet. Jag lutar åt cognac. Utan sprit är (nästan) lika gott för dem som föredrar ett alkoholfritt alternativ.

Varm (eller kall om man så önskar) choklad spetsas med cognac, brandy eller rom. Toppa det hela med vispgrädde och riven choklad. Servera varm ur termos i backen när kylan börjar bli övermäktig eller som dessert på kvällen, kanske med klick vaniljglass i.

Skål och god tur!

Lämna ett svar