sportlovsmat och dryck med-vinbanken

Sportlovsmat och dryckestips

Favoritmarkera

Vad är sportlovsmat egentligen? Lättlagat men festligt, enkelt att stoppa ner i ryggsäcken, billigt och barnvänligt? Pizzabullar och chokladdrinken lumumba passar inte så bra ihop men går garanterat hem på sportlovet. Vi bjuder på några sportiga dryckestips också.

När barnen var små åkte vi till Sälen varje sportlov. Och varje gång lagade jag tre middagar för åtta personer och min bästis gjorde detsamma. På plats i stugan var alla middagar redan klara, en kväll gick vi på restaurang. Präktigt men praktiskt.

Här kommer några gamla godingar, att förbereda innan eller laga i stugan.

Pizzabullar med vuxensmak

1 rulle färdig pizzadeg eller gör egen om du har tid
1 gul lök, finhackad
10 champinjoner, hackade
3 msk philadelphiaost eller creme fraiche
½ paket bacon, finhackad
1 msk torkad oregano
100 gr riven västerbottenost
1 riven mozzarellaboll
salt och svartpeppar
Ägg att pensla bullarna med

Pizzabullar

Pizzabullar med svamp och Västerbottensost

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Stek löken på medelvärme tills den är genomskinlig. Tillsätt champinjonerna och fräs dem tills det mesta av vätskan är bort. I med bacon och stek en stund. Låt detta svalna något och blanda sedan ner övriga ingredienser. Spara lite Västerbottensost.

Rulla ut degen och fördela fyllningen jämnt. Rulla ihop och skär i skivor, cirka 2 cm tjocka. Lägg på bakplåtspapper eller i bullformar och pensla med uppvispat ägg. Strö den sista osten över. Baka i ugnen cirka 10-12 minuter tills bullarna fått färg. Låt svalna på galler.

Lästips, fler förslag på vin som passar till champinjoner.

Öltips att dricka till

Kallholmen Levande Lager (1005), 4,7%, 17,90 kr för 330 ml.
Smakrik, maltig knäckebrödsmak med inslag av gul frukt som aprikos. Bra eftersmak och passar öl-njutare!

Landsort Lager (1466), 5,3 %, Sverige, 29,30 kr för 500 ml
En fräsch och törstsläckande lager med mycket smak. Passar fint efter slalomåket.

Sleepy Bulldog Winter Ale (11301), 6,2 %, Sverige, 21,90 kr för 330 ml
Smakrik ale med toner av sirap, knäckebröd och grapeskal. Blir utmärkt till bullen med sälta och mycket ostsmak.

Kyckling i långpanna – 4 portioner

Så underbart att bara “slänga” ned allt i en stor form och in i ugnen. Hur enkelt som helst och ändå blir det suveränt gott.

8 kycklinglår
En hel vitlök, delad i klyftor
500 g delikatesspotatis, delade
1 aubergine, i stora kuber
3 tjocka skivor surdegsbröd, skurna i kuber
300-400 g körsbärstomater, gärna med stjälk kvar för att det ser så fint ut
1 hel citron i klyftor
färsk örtkrydda efter smak
olivolja
2 dl kycklingbuljong, alt fond och vatten
salt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg allt i en stor form. Rör runt och se till att kycklingen ligger överst när formen går in i ugnen. Stek i 20 minuter.

Sänk sedan värmen till 180 grader och låt stå i ytterligare 30 minuter tills kycklingen är gyllengul och grönsakerna är mjuka.

Vintips till kyckling – rött och vitt

Lat 42 Gran Reserva 2011 (12679), Rioja, Spanien, 109 kr
Mycket smak för den hundringen. Och redan lagrad! Mogen och fin doft av choklad, och mörka körsbär med den lilla typiska dilltonen i Riojaviner som finns i bakgrunden. Kryddigt och bra i stugan!

Conde de Valdemar Gran Reserva 2008 (12601), Rioja Spanien, 139 kr
Fyllig, rund och kryddig fruktsmak, mogna plommon och körsbär, med inslag av peppar, örter och lätt torkade fruktnoter samt fatvanilj. Lång, mogen eftersmak. Sportlovest snyggaste röda!

Fleur du Cap Chardonnay 2016 (2015), Western Cape, Sydafrika, 100 kr
Ett vitt, lite fylligare vin går också bra till kycklingen. Är man svettig efter skidåkning och bastubad känns det kanske lockande? En sval, tropiskt fruktig doft och dito smak med tydlig fatkaraktär. Smakrikt.

Drink/dessert – Lumumba

Det sägs att drinken Lumumba har fått sitt namn efter den förste demokratiskt valde presidenten i Kongo, Patrice Lumumba. Det hade jag ingen aning om när jag förtjust drack den här drinken i Åres nattliv på det ljuva 80-talet. On the rocks! Life rocks!

Lumumba-drink

Spriten kan man välja efter smak, det är lite oklart vilken sort som ingår i grundreceptet. Jag lutar åt cognac. Utan sprit är (nästan) lika gott för dem som föredrar ett alkoholfritt alternativ.

Varm (eller kall om man så önskar) choklad spetsas med cognac, brandy eller rom. Toppa det hela med vispgrädde och riven choklad. Servera varm ur termos i backen när kylan börjar bli övermäktig eller som dessert på kvällen, kanske med klick vaniljglass i.

Skål och god tur!

Lämna ett svar

?>