Champagnedrinkarnas drink Àr förmodligen Kir Royal. Ofta Àr champagnen utbytt till ett mousserande vin och namnet borde egentligen vara Kir Pétillant (mousserande). I Frankrike kan man hitta Champagne Royal eller Chambord Royal pÄ drinklistan vilka bÄda innebÀr en Àkta champagnedrink i glaset
En champagneflaska innehÄller i runda slÀngar 49 miljoner bubblor. Det Àr en svindlande siffra. Men ju fler desto bÀttre och det Àr just av den anledningen av som champagne serveras till vÀlkomstdrink. Syftet Àr givet, att snabbt skapa feststÀmning hos gÀsterna. En annan anledning Àr att öka suget efter mat - den höga fruktsyran i champagne triggar salivavsöndringen i gommen vilket i sin tur gör att man kÀnner hunger och att vara lite smÄhungrig innebÀr att maten smakar bÀttre.
DÀrför Àr nÄgon av de mest mÀrkliga ting som finns en champagnevisp. För varför ska man vispa bort de fina bubblorna som tagit sÄ mÄnga Är att utveckla och som har sÄ bra 'effekt' med sig? Svaret Àr enkelt. Det sÀgs att under Louis XVI uppsluppna tid, innan franska revolutionen, var det helt enkelt nödvÀndigt för Paris glÀdjeflickor att kunna vispa bort bubblorna i champagnen med tanke pÄ den stora mÀngd de var 'tvungna' att konsumera.
Kolsyra gör att kroppen tar upp alkohol lÀttare och gör att ruset kommer snabbt. I mÄnga andra mousserande viner Àr trycket ett lÀgre och bubblorna Àr kanske bÄde större och fÀrre vilket faktiskt leder till en svagare effekt. Men notera ocksÄ att i förlÀngningen Àr summan av procenten intakt och att en drycks alkoholhalt Àr konstant.
Ska man göra drinkar med champagne Àr steget inte lÄngt till att byta ut de Àdla bubblorna till enklare och billigare alternativ. Det gÄr sjÀlvfallet mycket bra, skillnaden i smak handlar om grader av elegans och koncentrationen eller en nyanserad skÀrpa som ofta kommer med valet av en stram champagne i jÀmförelse till en fruktigare mousserande vin som en cava eller crémant.
Champagnedrinkar
Pink Chevrolet
Jordgubbar mixas med champagne till en puré. Servera i champagneglas, sugrör.
Champagne Cocktail
Sockerbit med nÄgra droppar Angostura Bitter i ett champagneglas. HÀll pÄ 2-3 cl cognac, stöt sockret. HÀll pÄ champagne.
Kir Royal
Champagne med likören CrÚme de Cassis
Death in the Afternoon
Pernod blandas med champagne.
TĂŒrkenblut
HĂ€r serverar ni drinken i ett stort vinglas. 2/3 bourgognevin och 1/3 champagne
Black Velvet
Blanda stout (mörk, öl av ale typ) med champagne. Tips och tÀnk pÄ: ni fÄr inte ha brÄttom nÀr ni gör drinken, det skummar nÄgot alldeles extra.
Proseccodrink
Bellini
Vita persikor, mixa till puré toppas med Prosecco som Àr en italienskt mousserande vin. Servera i champagneglas.
Kuriosa
Stolli Bolli
En falska Stolichnaya (rysk vodka) och en flaska champagne, sippa sÄ vÀxelvis mellan buteljerna som tanterna Patsy och Edina i TV-serien Helt hysteriskt.