Laddar annons
Champagnedrinkar för fest
22 Mar, 2015

Champagnedrinkar för fest

Champagnedrinkarnas drink Ă€r förmodligen Kir Royal. Ofta Ă€r champagnen utbytt till ett mousserande vin och namnet borde egentligen vara Kir PĂ©tillant (mousserande). I Frankrike kan man hitta Champagne Royal eller Chambord Royal pĂ„ drinklistan vilka bĂ„da innebĂ€r en Ă€kta champagnedrink i glaset

En champagneflaska innehĂ„ller i runda slĂ€ngar 49 miljoner bubblor. Det Ă€r en svindlande siffra. Men ju fler desto bĂ€ttre och det Ă€r just av den anledningen av som champagne serveras till vĂ€lkomstdrink. Syftet Ă€r givet, att snabbt skapa feststĂ€mning hos gĂ€sterna. En annan anledning Ă€r att öka suget efter mat - den höga fruktsyran i champagne triggar salivavsöndringen i gommen vilket i sin tur gör att man kĂ€nner hunger och att vara lite smĂ„hungrig innebĂ€r att maten smakar bĂ€ttre.

DĂ€rför Ă€r nĂ„gon av de mest mĂ€rkliga ting som finns en champagnevisp. För varför ska man vispa bort de fina bubblorna som tagit sĂ„ mĂ„nga Ă„r att utveckla och som har sĂ„ bra 'effekt' med sig? Svaret Ă€r enkelt. Det sĂ€gs att under Louis XVI uppsluppna tid, innan franska revolutionen, var det helt enkelt nödvĂ€ndigt för Paris glĂ€djeflickor att kunna vispa bort bubblorna i champagnen med tanke pĂ„ den stora mĂ€ngd de var 'tvungna' att konsumera.

Kolsyra gör att kroppen tar upp alkohol lĂ€ttare och gör att  ruset kommer snabbt. I mĂ„nga andra mousserande viner Ă€r trycket ett lĂ€gre och bubblorna Ă€r kanske bĂ„de större och fĂ€rre vilket faktiskt leder till en svagare effekt. Men notera ocksĂ„ att i förlĂ€ngningen Ă€r summan av procenten intakt och att en drycks alkoholhalt Ă€r konstant.

Ska man göra drinkar med champagne Ă€r steget inte lĂ„ngt till att byta ut de Ă€dla bubblorna till enklare och billigare alternativ. Det gĂ„r sjĂ€lvfallet mycket bra, skillnaden i smak handlar om grader av elegans och koncentrationen eller en nyanserad skĂ€rpa som ofta kommer med valet av en stram champagne i jĂ€mförelse till en fruktigare mousserande vin som en cava eller crĂ©mant.

Champagnedrinkar

Pink Chevrolet
Jordgubbar mixas med champagne till en puré. Servera i champagneglas, sugrör.

Champagne Cocktail
Sockerbit med nÄgra droppar Angostura Bitter i ett champagneglas. HÀll pÄ 2-3 cl cognac, stöt sockret. HÀll pÄ champagne.

Kir Royal
Champagne med likören CrĂšme de Cassis

Death in the Afternoon
Pernod blandas med champagne.

TĂŒrkenblut
HĂ€r serverar ni drinken i ett stort vinglas. 2/3 bourgognevin och 1/3 champagne

Black Velvet
Blanda stout (mörk, öl av ale typ) med champagne. Tips och tÀnk pÄ: ni fÄr inte ha brÄttom nÀr ni gör drinken, det skummar nÄgot alldeles extra.

Proseccodrink

Bellini
Vita persikor, mixa till puré toppas med Prosecco som Àr en italienskt mousserande vin. Servera i champagneglas.

Kuriosa

Stolli Bolli
En falska Stolichnaya (rysk vodka) och en flaska champagne, sippa sĂ„ vĂ€xelvis mellan buteljerna som tanterna Patsy och Edina i TV-serien Helt hysteriskt.