vinkoplistan-vinbanken

Vinköplistan # 20 | Rekommenderar rödvinsköp för 59 kronor

Favoritmarkera

Native är ett rött vin från region Vinho Regional Tejo ett område som ligger öster om Lissabon. För priset, osannolika 59 kronor, är det ett köp jag kan rekommendera förutsatt att man söker ett ’enkelt vin med trevlig’ smak och utan hårda tanniner. Rödviner i denna genren har snart sin bästa årstid då de är klockrena i kombination till grillade rätter.

En uppryckning av klass står det stora spanska vinhusets vita vin för som ni hittar under ’vitt vin under 90 kronor’ och så finns två, eller egentligen tre, kvalitativa bättre vintips att välja bland. Det vita bättre vinet har jag inte provat på ett tag varför lyckan kanske var än större – klockren smak och en stilla undran – varför man ’glömmer’ av vissa viner. Här är en chans att få ställa tipsen till rätta igen. Trevlig helg!

Vitt vin upp till 90 kr

Marqués de Riscal 2014 (2882), Marqués de Riscal, Rueda Spanien, 81 kr
Månadens come-back! Handen på hjärtat, jag har aldrig varit så förtjust i Markisens viner som jag tyckt varit orena, haft inslag av gamla fat och ja, bara varit tråkiga. Till nu. Med ny årgång sitter frukten där den ska, klockren, frisk av gröna äpplen och inslag av citrus. Lättsam vin förvisso men kvalitesförbättringen förtjänar ett omnämnande. Servera vinet till syrliga förrätter, sallader, getosträtter eller en syrlig soppa. Passar även utmärkt som ett svalt glas vin.
Betyg: 3+

Vitt vin upp till 170 kr

Quinta do Ameal Vinho Verde 2013 (79843), Quinta do Ameal, Vinho Verde Portugal, 115 kr
Fin fruktig doft av päron. Torr, medelfyllig smak av päron, aprikos och en knivsudd persika. Tydlig mineralton. Lättsam kärvhet, bra struktur och fin längd.
Passar till: det här vinet ska jag ha som sommarvin! Det smakar mycket utan att vara dominant, det är läckert, intressant och förmodligen alldeles strålande till skaldjur naturell, sallader eller lusa kötträtter.
Betyg: 4+

Du kanske också är intresserad av: I Portugals Vinho Verde produceras olika Vinho Verde, Vita portugiser – ja, tack!

Rött vin upp till 90 kr

Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon 2014 (2568), Fiuza & Bright, Tejo Portugal, 59 kr
Friskt, medelfylligt rödvin som är spänstigt fruktig med mjuka tanniner. Frukten är mörk, nästan bärig med inslag av örter och vanilj. Busenkelt vin – med den äran.
Passar till: mingel och buffé eller en mustig gryta med eldig krydda
Betyg: 3

Rött vin upp till 170 kr

Brunello di Montalcino 2009 (75421), Mare Mgnum, Brunello di Montalcino Italien, 171 kr
Denna folk-budgetbrunello byter årgång och nu hittar jag möjligen en touch mer läder, torkad frukt i doften. Smaken är medel/fyllig, stram och kärnig, örtigt kryddig med drag av utvecklad frukt. Eftersmaken är stram.
Passar utmärkt till en bättre middag, den fina köttbiten, en kalvstek, en bön-rätt eller liknande.
Betyg: 4

Är pris av underordnad betydelse är Brunello di Montalcino Casanova di Neri 2010 (79234), 399 kr ett klockrent val!

Vinbankens vinköplista

På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.

Lämna ett svar