Röttorps Bästa med väl tämjd Fitou

Favoritmarkera

Väl tämjd Fitou,  montepulciano från Conero, sydvästfransk doldis, mogen söt mosel, bra billigt rosébubbel, röd storsäljare i toppform, frisk ekologisk vit box, och ett billigt rött lagringsvin är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

Nya viner v20 2115 på Röttorps Bästa

Réserve de la Condamine , 2013 för 69 kronor. Ett utmärkt seriöst litet vin med bra struktur och innehåll i måttligt stram stil. Med bra längd och lite mustigare än föregående årgång är det en bra följeslagare till nästan allt i matväg. Billigt utmärkt vin från den vilda delen av Fitou i södra Frankrike nära gränsen till Spanien. Görs av det utmärkta kooperativet Mount Tauch.

Montpulciano från Conero

Cúmaro Conero Riserva, 2009 för 155 kronor. Stort och innehållsrikt välbalanserat rödvin från Conerokullen på Italiens östkust. Druvan är montepulciano. Med lite ålder, stor struktur och längd är det ett snyggt lite ovanligt vin till den finare middagen. Vinhuset Umani Ronchi har gjort ett toppvin på druvan.

Sydvästfransk doldis

La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon, 2014 för 85 kronor en härlig kombination av smakinnehåll och friskhet. Är en fifty fifty blandning på sauvignon blanc och sydvästra Frankrikes stora egna vitvinsdruva för torra viner, gros manseng. Ganska okänd och riktigt bra när den behandlas omsorgsfullt som här. En intressant doldis.

Mogen söt Mosel

Kaseler Nies’chen Riesling Spätlese Reichsgraf von Kesselstatt, 2006 för 151 kronor är en stor rik halvsöt till söt riesling med betydande frisk syra. Det ger spänst och långt fin tonande slut till mycket rimligt pris. Toppvin i den frisksöta kategorin och riktigt bra till alla sommarens bär och frukter i alla former.

Bra billigt rosébubbel

Pata Negra Rosado Brut, för 69 kronor är ett riktigt just torrt rosébubbel med rätt bra slut. För mig bättre än alla stilla roséer i samma prisklass.

Röd storsäljare i toppform

Umbala, 2014, 179 kronor för 3l är en av Systembolaget mest sålda viner. Efter att just provat mig igenom alla boxarna tycker jag det just nu är den bästa, smakrika, billiga röda boxen i hela sortimentet. Rikt mustigt och rätt bra hela vägen med längd. Bra struktur i lite robust stil. Undvik ännu billigare boxar.

Frisk ekologisk sauvignon blanc box

Torres Las Mulas Sauvignon Blanc, 2014 för 219 kronor för 3l är en frisk och välklingande SB för denna prisklass. Bra slutsyra samtidigt som det är ett snällt och intressant ekologiskt sommarvin.  Bra till lättare rätter och även som en sommardrink före maten.

Billigt lagringsvin

Château de Ségure, 2011 för 99 kronor är en elegant och välbyggt sydfransk druvblandning. Det vinner nog en hel del på att lagras i ytterligare ca 5 år. Det kommer att tillföra betydande mognadskomplexitet även i detta ringa prisläge. Röd sydfransos med elegans.

Lämna ett svar