Laddar annons
Kräftskiva |Vin till kräftor och läckra tillbehör
10 Aug, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Kräftskiva |Vin till kräftor och läckra tillbehör

Nu är det sommar, nu är det sol, nu är det kräftskiva. Kräftor kräver läckra tillbehör och här kommer några matiga sådana att duka fram på buffébordet. Till sist några snabba tips på vin till kräftor.

Päronsallad med grönmögelost

Fräscht och läckert tillbehör till kräftorna som du gör på ett kick.

1 liter blandad grönsallad
2 mogna päron, klyftade och i stora bitar
100 g grönmögelost
1 dl valfria nötter
2 msk gräslök, finhackad
3 msk olivolja
1 msk citronsaft
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Blanda den sköljda salladen och päronen med dressingen i en stor skål. Smula osten över och dekorera med nötter och finhackad gräslök.

Toast med rökt lax och svamp

Mums så god kombo! Gör dem stora för en matig förrätt eller små som läckra tillbehör på kräftbuffén.

150 g rökt lax, finhackad
2 msk crème fraiche
1 tsk dijonsenap
2 msk finhackad dill (spara några dillvippor till dekoration)
2 msk finhackad bladpersilja
raspet från en halv citron
150 g smörstekta kantareller
4 skivor valfritt bröd, gärna smörstekta (dela dem i halvor om du gör dem som tillbehör)

Blanda lax med crème fraiche, senap, dill, gräslök och citronskal. Lägg en stor klick av röran på brödet. Lägg svampen ovanpå och dekorera med dillvippa.


Gräddig potatissoppa

En gräddig soppa i små glas är ett trevligt tillbehör.

400 g mjölig potatis, skalad och i bitar
1 palsternacka, skalad och i bitar
1 dl grädde
6-8 dl grönsaksbuljong
100 g riven smakrik ost
salt
1 kryddmått cayennepeppar
2 tsk mortlad kummin

Koka grönsakerna mjuka i buljongen. Mixa med grädden och osten. Späd eventuellt med lite mer buljong till önskad tjocklek. Smaka av med kryddorna. Slå upp i små dricksglas. Dekorera exempelvis med hackad gräslök eller dill. Räcker till fyra som en större förrätt, dekorera då gärna med kräftstjärtar eller räkor.

Chèvrepaj med valnötter

Matig, smakrik och lättgjord paj. Denna gör jag igen och igen. Kan varieras med brieost, fetaost, rucola i botten och pinjenötter ovanpå.

Ett färdigt pajskal (eller gör eget om du vill)
3 ägg
2,5 dl grädde
200 g chévre i skivor
1 dl valnötter (eller pinjenötter)
Salt och peppar
50 g färsk spenat

Sätt ugnen på 190 grader. Klä en smord form, ca 23 cm, med pajdegen. Nagga den och förgrädda i tio minuter. Ta ut och fördela spenat i botten, osten ovanpå och nötterna. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och slå över. Grädda i ca 35 minuter. Går att göra dagen innan och värma.

Vin till kräftor

Några snabba tips på vin till kräftor. Här kommer tre favoriter:

Bourgogne Blanc Kimmeridgien (5521), Bourgogne, Frankrike, 99 kr
Friskt, fräscht med en fin mineralitet. Mycket prisvärt och trevligt vitt från Bourgogne.

Château Bonnet 2014 (4151), Bordeaux, Frankrike, 94 kr
Ett torrt och friskt vin från Bordeaux. Medelfylligt vitt vin med smak av päron, krusbär samt lite örtiga toner.

Stoneleigh Sauvignon Blanc (6311), Marlborogh, Nya Zeeland, 106 kr
Aromatiskt och druvtypiskt av sauvignon blanc druvan. Krusbär, svartvinbärsblad, citrus och grön sparris.

Vill du ha fler bra tips inför kräftskivan? Kolla här:

Dryck till kräftor

Vin till kräftor

Bästa smakerna för en lyckad kräftskiva