Laddar annons
11 Sep, 2015

Örtbakad kolja med sotad lök och gräslökssås till vitt vin

Efter otaliga grillkvällar är det dags för fisk. Receptet kommer från kokboken 'Blå fisk, hållbara recept för dig som älskar hav'. Initiativet till boken kommer från Marine Stewardship Council, MSC, som arbetar för certifierat hållbart fiske i våra hav.

Fokus läggs på att säkerställa hållbara populationer för havets arter. Du kan fråga din livsmedelshandlare vilka fiskar eller skaldjuren är som säljs med MSC-märkning.

Recept Örtbakad kolja med sotad lök och gräslökssås, 4 per

Örtbak och fisk
600 gr koljafilé
1 msk salt
3 dl valfria färska örter (dill, körvel, persilja, krasse, gräslök)
200 gr smör
2 dl ströbröd

Lök
4 färska lökar med blast
salt och peppar
matolja

Potatis och spetskål
5 dl vatten
1/2 kruka gräslök
800 gr färskpotatis
100 gr smör
1 spetskål eller färsk vitkål
matolja

Såsen
200 gr smör
2 schalottenlökar
2 msk vitvinsvinäger
1 dl vitt vin
0,5 dl grädde
1/2 kruka gräslök
salt och vitpeppar

 

Gör så här:

Örtbaket

Lägg ner örterna, ströbrödet och 200 gr rumstempererat smör i en matberedare och mixa. Häll ut mellan två bakplåtspapper och kavla ut till ca 5 mm tjocklek. Lägg arken i frysen på en plåt så de håller sig raka,

Fisken

Skär koljan i 4 bitar, blanda salt och vatten till saltet löst sig. Lägg koljan i saltvattnet, låt ligga i 20 min. Lyft upp fisken ur lagen och torka med papper. Lyft ur det frysta örtbaket ur frysen, skär i bitar lika stora som fiskbitarna och lägg dem ovanpå. Baka fisken i 150 grader till en innertemperatur om 42 grader.

Sotade löken

Skär blasten av löken där det gröna börjar. Krydda lökarna med salt, peppar och lite olja. Ställ i ugnen på 175 grader tills lökarna är mjuka, ca 20 minuter. Dela dem på mitten och lägg halvorna med snittytan ner i en het panna utan fett tills de blir svarta.

Potatisen

Skrubba färskpotatisen. Koka i rikligt med vatten, ca 15 min. Smält 100 gr smör i en kastrull, lägg i potatisen strö över hackad gräslök. Rör om.

Spetskål

Skär spetskålen i stora bitar. Stek hårt i matolja till dess att kålen får en gyllene färg. Salta.

Såsen

Hacka schalottenlök fint och stek försiktigt i en kastrull utan att löken får färg. Slå på vinäger och det vita vinet, låt koka tills hälften återstår. Slå därefter på grädde och låt koka upp. Blanda i 200 gr smör, lite i taget, under kraftig vispning så att såsen tjocknar. Dra såsen åt sidan innan den kokar. Smaka av med gräslök, salt och vitpeppar.

Vinet till maten

Château Bonnet 2014 (4151), André Lurton, Entre-Deux-Mers Frankrike, 94 kr för 750 ml

Druvor: Sauvignon blanc, semillon och muscadelle.
Omdöme: Torr, medelfyllig. Frisk smak av mogna, vit vinbär, lätt drag av krusbär, örter. Balanserad eftersmak.
Omdöme: Trevlig. Suveränt vin som fördrink eller till fiskrätter med örter och citronsmak.